ENSZ;gázai offenzíva;halálos áldozatok;

Számháború a háború árnyékában

Vitát kavart, zavart és dühöt keltett az utóbbi napokban az ENSZ új gázai halálos áldozatok számának felosztása, közölte az NBC News. 

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) által május 8-án közzétett frissített statisztika szerint ugyanis jelentősen módosult a gázai konfliktusban megölt nők és gyermekek becsült száma, a jelentés ugyanis közel felére csökkentette a háborúban vélhetően megölt nők és gyermekek számát. Mivel az antiszemita megnyilvánulásokkal kísért palesztinpárti, a gázai háború azonnali befejezését követelő heves tüntetések résztvevői világszerte épp a civil áldozatok elképesztően magas száma miatt vádolják népirtással az izraeli hadsereget, az új ENSZ adatok azonnali felháborodást és vitát gerjesztettek.

A világszervezet aztán hétfőn újból pontosított, közölve, hogy a gázai egészségügyi minisztérium által összeírt gázai halálos áldozatok száma változatlanul több mint 35 ezer, az ENSZ ügynökség frissített adatbázisában azonban csak az azonosított halálesetek szerepelnek, ennek köszönhető a nagyarányú csökkenés. Farhan Haq, az ENSZ szóvivője napi sajtótájékoztatóján a történteket azzal magyarázta a jelenlévő újságíróknak, hogy a gázai egészségügyi minisztérium két külön halálozási adatot tett közzé - egy általános halálozásit és az azonosított halálos áldozatok teljes számát, az ENSZ ügynökség pedig az utóbbi alapján frissítette a statisztikát.

A CNN által idézett jelentés szerint április 30-ig ugyan 24 686 azonosított halálos áldozatot regisztrált a gázai egészségügyi minisztérium, de az összlétszám 34 622 volt. Az azonosított halálos áldozatok közül 7 797 gyermek, 4959 nő, 1924 idős, 10006 férfi, közölte az ENSZ szóvivője, hozzátéve, hogy a gázai egészségügyi hatóság szerint az áldozatok azonosító adatainak dokumentálása még folyamatban van.

A korábbi ENSZ adatok a nem azonosított áldozatokat is magába foglaló gázai jelentéseken alapultak, miszerint a Hamász tavaly október 7-i Izrael elleni terrortámadása óta összesen 15103 gyermek és 9961 nő halt meg Gázában, ami azt is jelenti, hogy az áldozatok mintegy 70 százaléka nő és gyerek.

A világ minden médiája a gázai hatóságok adatait közlik, amelyekhez a nagy hírügynökségek és világlapok minden alkalommal hozzáfűzik, hogy azok független forrásból nem ellenőrizhetők. Izrael kezdettől azt kifogásolja, hogy az ENSZ a Hamász terrorcsoport által felállított hatóságok adatait veszi át felülvizsgálat nélkül, mint ahogy azt is, hogy e számok nem csak a háború áldozatait, hanem a természetes halálozás eseteit is magukba foglalják, és a harcokban elesett terroristákat is a civil áldozatok közé sorolják. Utóbbit azonban a frissített statisztika sem tünteti fel, az izraeli hadsereg rendszeres jelentései alapján azonban a harcokban eddig több mint 12 ezer fegyveres hunyt el Gázában, az első napokban, a támadók Izraelből való kiszorítása során pedig mintegy 1200 terroristát öltek meg az izraeli erők. Izraeli források azt is kifogásolják, hogy a nemzetközi közvélemény illetve az ENSZ szervek azt sem veszik figyelembe, hogy a gyerekként nyilvántartott kiskorú halálos áldozatok száma többek között azért döbbenetesen magas, mert a Hamász és más gázai palesztin terrorcsoportok harcosai között sok a fiatal, 12-18 év közötti fiú. Ezt látszik igazolni az is, hogy a 10-13 éves fiúk halálozási aránya a háborúban 20 százalékkal magasabb, mint a lányoké, 14-17 éves kor között pedig a különbség 33 százalék.

Mindenki engedett

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató információi szerint az Egyesült Államok és Izrael megegyezett abban, hogy nem szélesíti ki jelentősen a világszerte bírált Rafhban tervezett hadműveletét. Amerikai sajtóinformációk szerint pedig a Biden-kormányzat közölte a kongresszus törvényhozóival, hogy újabb, több mint 1 milliárd dolláros fegyver- és lőszercsomagot küld Izraelnek. Washington május elején épp a rafahi hadművelet miatt függesztett fel egy 3500 bombából álló izraeli fegyverszállítmányt.