ellenzék;Országgyűlés;eutanázia;Fidesz-KDNP;Karsai Dániel;

Karsai Dánielnek be kell érnie a Fidesz együttérzésével, eszük ágában sincs lehetővé tenni az eutanáziát

Parlamenti vitát tartottak az ügyben.

Az eutanázia, illetve az életvégi döntések  ügyében volt parlamenti vita hétfőn este. Mint ismert, a téma azt követően került az Országgyűlés elé, hogy a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán azért, hogy kiharcolja a kegyes halál jogának engedélyezését Magyarországon.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azonban gyorsan eloszlatta a reményeket: mint közölte, bár a kormány együttérez Karsai Dániellel, az ügy szerinte egy jogvita, az országban pedig „vitán felül áll az élet védelmének elsőbbsége”. A Telex szerint Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára azzal folytatta, hogy az életfenntartó kezelésekre - állítása szerint - mindenkinek lehetősége van, ugyanakkor különbséget kell tenni ezek és az aktív eutanázia, vagyis az „asszisztált öngyilkosság” között.

A fideszes Pesti Imre is mély együttérzését fejezte ki Karsai Dánielnek, majd közölte, hogy az aktív eutanázia az Alaptörvény szerint alkotmányellenes, és ugyancsak asszisztált öngyilkosságnak nevezte azt. A KDNP-s Hollik István arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mindenkinek joga van visszautasítani az őt életben tartó kezeléseket, azonban az aktív eutanázia az EU és az ENSZ legtöbb tagállamában sem engedélyezett, a kérdést emiatt nagyon alaposan kell megvizsgálni.

A kormánypártok részéről a fideszes Bányai Gábor tanúsított némi megértést, aki felidézte, hogy volt már olyan állapotban, amikor vágyott a halálra (mint ismert, a politikust Covid-fertőzés miatt kritikus állapotban ápolták kórházban). Hívő emberként is el kellett gondolkodnia azon, hogyan tudná befejezni az életét, mert amikor etetni, itatni, pelenkázni kellett és súlyos fájdalmai voltak, neki is az jutott eszébe, hogy ezt nem akarja folytatni.

Karsai Dániellel egyetértve azt gondoljuk, az élet jog, de nem kötelesség - ezt már a párbeszédes Szabó Rebeka mondta a témában. A politikus köszöntötte a helyszínen Dunavölgyi Erzsébetet és Skripeg Bélát, Karsai Dániel sorstársait. Szerinte a vita jelenleg arról szól, hogy tisztelik-e a halálos betegek szabad döntését, azt pedig visszautasította, hogy bárkit is eutanáziára köteleznének.

A Momentum részéről Bedő Dávid cinizmussal vádolta az Orbán-kormányt, mondván, a képviselők gyávák voltak vitázni és találkozni Karsai Dániellel. Idézte az alkotmányjogász egy levelét, amelyben azt írta, „jelenleg be vagyok börtönözve, életfogytig tartó szabadságvesztésben, a testemben.”

A DK-s Komáromi Zoltán felidézte, hogy anyósa ALS-ben halt meg, ezért személyes tapasztalata is van, hogy ez az állapot milyen szenvedéssel jár. Mint orvos, szigorú feltételekkel, de lehetővé tenné az eutanáziát. Párttársa, Arató Gergely arról beszélt, hogy ő elfogadja a kormánypárt meggyőződését, miszerint őszintén ellenzik az eutanáziát, éppen ezért viszont társadalmi vitát kellene folytatni az ügyben. Szerinte az életvégi döntések az emberi méltóság legalapvetőbb részét képezik. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szintén támogatólag szólalt fel. Azt mondta, nem várják el az orvosoktól az eutanáziában való aktív együttműködést, csak azt, hogy ne büntessék, aki ezt önként megteszi.

A Jobbik részéről Lukács László György semleges álláspontra helyezkedett, sem a kirekesztő álláspontot, sem a teljes liberalizációt nem tartja jó iránynak. Szabadi István, a Mi Hazánk politikusa pedig arról beszélt, hogy bár nem érdemes tabuként kezelni az eutanáziát, szerinte az életet nem lehet eldobni, mert az élethez való jog „a nemzet” alapja.