Átlagosan napi 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely zárt be 2023 első fél évében Magyarországon - derül ki a KSH adataiból, amit a Portfolio elemzett ki.
Míg a koronavírus járvány előtt, 2019 első félévének végén még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, idén június végén már csak 38 780, vagyis négy év alatt több mint 6500-an tűntek el, ami a helyek 15 százalékát teszi ki.
A lap felidézi, hogy az elmúlt négy évben a szektort egyre másra érték a sokkhelyzetek: előbb a koronavírus-járvány és nyomán a bezárkózás okozott krízishelyzetet, majd épphogy csak elcsitult a pandémia, amikor horror szintre emelkedtek az energiaárak, 2022 második felétől pedig az Európa-rekorder magyarországi infláció és az életszínvonal csökkenése vágta haza a keresletet. A kereskedelmi vendéglátásban ráadásul jóval az infláció felett nőttek az árak, mivel a szolgáltatások ára kiszolgáltatott a példátlan mértékben megugró élelmiszeráraknak. Ez az idei első félévben 30 százalék feletti éves bázisú áremelkedést jelentett és még októberben is 17,4 százalékos növekedést regisztráltak.
Az elmúlt négy évben eltűnt a kocsmák és a zenés-táncos szórakozóhelyek mintegy negyede, az éttermek, a büfék és a gyorsbüfék közül pedig több mint 2600 húzta le a rolót. Csak az idei első félévben 970 vendéglátóhely zárt be.