– Húsz-harminc százalékkal emeltünk a szobáink árán – mondta András, a balatonmáriafürdői Pelso Panzió tulajdonosa. – Ha ennél olcsóbban adnánk, ráfizetés lenne, ugyanis valahogyan kompenzálnunk kell a drasztikusan megemelkedő energiaköltségeket és munkabéreket. Ha mindezt teljesen beleépítettük volna az árakba, simán 50 százalékos drágulást tapasztalnának a vendégek, de nem lehet mindent rájuk hárítani.
András hozzátette: egyelőre nagyon kevés a foglalás, az elmúlt években sokkal kiszámíthatóbbnak tűnt a nyár. Az utolsó pillanatra vár mindenki, a pünkösdre máskor már egy-másfél hónappal korábban elkeltek a szobák, most viszont három-négy nappal a hosszú hétvége előtt kezdtek jönni a foglalások. Ugyanez várható a nyárra is: korábban a július közepétől augusztus 20-ig tartó időszak hamar betelt, most alig akad foglalás. A panziótulajdonos ennek ellenére jó szezont vár, csak megjegyezte: alkalmazkodni kell a vendégek szokásaihoz. Akik egyfelől már nem egy-két hétre érkeznek, mint régebben, hanem jellemzően három-négy napra, viszont a nyár folyamán akár többször is.
– Figyelik az időjárásjelentéseket, mikor várható esőmentes időszak, ugyanis, ha már eljönnek, strandolni akarnak – magyarázta.
– Folyamatosan szondázzák a szállásárakat is, lecsapnak az akciókra. Például egyre többen jönnek hétfőtől-csütörtökig, sok szálláshely ugyanis a hétvégékre drágábban adja a szobáit. Persze akadnak sokan, akiknek nem számít, mennyibe kerül a szállás, a lényeg, hogy jó helyen legyen, illetve az időjárás megfeleljen nekik. Főként a fiatalok ilyenek a 20-30 közöttiek sokszor nem is foglalnak előre, csak elindulnak azzal, hogy valahol úgyis tudnak majd aludni.
A sokszobás szálláshelyek persze rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a megváltozott szokásokhoz,
a klasszikus balatoni magáningatlan-kiadók, a „Zimmer Ferik”, akik kevesebb szobával gazdálkodnak, nehezebben élik meg a változást.
– Az egy-két napos foglalásokkal nem tudunk mit kezdeni, hiszen ha kiadom így a szobát, lehet, hogy lemaradok egy egyhetes vendégről – mondta a máriafürdői Szabó Zoltán. – Viszont egyre kevesebb a hosszabb időre, előre foglaló vendég, sajnos az a korosztály, mely hónapokra korábban megtervezte a nyaralását, kezd eltűnni. Másrészt az árak folyamatos emelkedése is sokakat visszatart, nem beszélve az orosz-ukrán háborúról:
több német család, akik nálunk nyaraltak az elmúlt években, visszamondta a kéthetes foglalását.
S nem egyedi az esetünk, a környékbeli utcákban akad olyan, akinek május közepén még július elejétől augusztus 20-ig tele volt a kiadó háza, aztán visszamondtak belőle két kéthetes, illetve egy tíznapos foglalást, s most ott áll üresen.
Több szállásadó viszont Andrással értett egyet: jó szezonban bíznak, méghozzá a korábbinál több külföldi vendéggel. Megjegyezték, a jelenlegi árak nem kőbe vésettek, ha nagy lesz a kereslet, vagyis elbírja a piac, elképzelhető, hogy tovább emelkednek a tarifák.
– A magas forint-euró árfolyam kedvező lehet, s szerintem magyarból is több lesz az idén, mint tavaly, amikor július közepétől, amikor megszűntek a korlátozások, sokan elmentek inkább valahová a tengerhez
– vélekedett egy balatonlellei hotel ügyvezetője. – Az idén viszont legalább 25 százalékkal megdrágulnak ezek az utak, ráadásul a külföldön drága benzin is sokakat idehaza tart majd. Mert nem mindegy, hogy 1,2 euróért tankol egy litert valaki, vagy háromért, mint az olaszoknál.
Az egy tank benzinnél az már 100 euró…
A szállásadók mellett a vendéglátósok is bizakodók, legalábbis, aki ki tud nyitni. A durván elszálló rezsiköltségeket és munkabéreket ugyan még be tudnák építeni a költségvetésbe, de a munkaerőhiánnyal már sokan nem tudnak megbirkózni. Déli parti tapasztalataink szerint a szezonális helyek cirka ötöde nem tud majd kinyitni, vagy csak korlátozottan:
elengedik az elő- és az utószezont, a hét első napjain zárva lesznek, s csökkentik a nyitvatartási időt, például délután kettő és öt óra között lehúzzák a rolót.
– Egész évben nyitva tartó helyként nekünk szerencsére most éppen megvan a létszámunk – állította Balla György, a balatonmáriafürdői Port Étterem és Panzió tulajdonosa. – Igaz, vannak tanulóink is, akikkel egész évben mi foglalkoztunk a duális képzés keretében. A szezonális helyekről viszont rengeteg szakács, konyhai kisegítő, felszolgáló hiányzik, ahogyan a szálláshelyekről is, ahová nemcsak szobaasszonyt, de még recepcióst is szinte lehetetlenség találni.
A munkabérek ugyanis a munkaerőhiány miatt elszálltak,
egy órabéres takarító tavaly még 1500-2000 forintot kért, az idén viszont már 5 ezret.
Hasonló a helyzet szakács- és pincérfronton is, ezért a vendéglátóhelyek is áremelésre kényszerültek.
– Úgy 15-50 százalékkal nőttek az árak, attól függően, mennyivel drágultak az alapanyagok, a libamájé például kétszeresére nőtt – mondta Balla György. – Akik eddig közepes áron dolgoztak, most kevesebbet emeltek.
Mások szerint az igazi drágulást az olcsóbb helyeken és a menüztetőknél lehet majd tapasztalni.
Eltűnnek az 1500 forintos menük a tópartról. Emellett sokkal több helyen dolgoznak majd félkész termékekből, azaz kevesebb lesz az egyedi ízeket kínáló hely, valamint szűkül a rés a minőségi és az átlagos konyhát vivő helyek között. A forgalomcsökkenéstől azonban nem tartanak, úgy vélték, akik eddig is „hűtőtáskából” nyaraltak, vagyis főztek maguknak, ezután sem fognak beülni vendéglőbe, a többiek viszont tudomásul veszik a magasabb árakat.
– Inkább az lesz a változás, hogy jobban megnézik, hová üljenek be, még, ha drágább is – magyarázta egy siófoki vendéglős. – Láthatóan folyamatosan növekednek az igények, az elvárások, s a vendégek jelentős része megérti, hogy ezt meg kell fizetni.
Családi vakáció 150 ezertől kétmillió forintig
Szállással, étkezéssel, ingyenes programokkal bő 150 ezer forintból megúszható egy négytagú család számára egy hét balatoni nyaralás a főszezonban, igaz, ehhez komoly kompromisszumokat kell kötni.
Az előszezonra, június közepére két felnőtt és két gyerek a legolcsóbban naponta 12 ezer forintért kaphat szállást jelenleg, a főszezonra 16 ezerről indulnak az akciós árak, persze távol a tótól: például Balatonbogláron a városszéli Tescóhoz közel, a parttól úgy másfél kilométerre. A kiadásokat is jól meg kell gondolni:
fagylaltot néhány helyen még mérnek 400 forintos gombócár alatt, egy korsó sör a legjutányosabb áron 600 forint, a lángos 750. Egy menüt 1700-1800 forintnál olcsóbban nem kapni a tóparton, a legolcsóbb kávé 350, az üdítő decije 120, egy sajtos pizza 1300, s akad néhány olcsóbb egység, ahol egy pörköltet körettel vagy egy halászlét 1900-2000 forintért kínálnak,
de ehhez lehet, át kell utazni a szomszédos települések valamelyikére.
Persze úgy is el lehet tölteni egy hetet a Balatonon, ha nem számít a pénz, s mindent megvesz és kipróbál az ember, amire kedve szottyan, emellett igencsak nívós körülmények között hajtja álomra a fejét. Egy hétre jelenleg a legdrágább szállás egy négytagú családnak 2,1 millió forint, például egy zamárdi luxusapartmanházban. A kisvárosban megannyi nívós étterem található, ahol egy három fogásos ebéd vagy vacsora minden különösebb extra nélkül fejenként 15 ezer forint.
Zamárdi strandjai ingyenesek, ám a fürdőzésen kívül is lehet elegendő programot találni:
4 órányi vitorlázás egy közepes jachton 85 ezer forint, a helyi kalandparkba 5000-6200 a belépő, igaz, 10 százalék a családi kedvezmény, azaz 3 óra kikapcsolódás megáll 20 ezerben.
A siófoki aquaparkba óránként és személyenként valamivel több, mint 10 ezer forint a beugró, s ha már arra jár a bélelt bukszájú család, az elképesztő kunsztokra képes gyorshajót is kipróbálhatják 32 ezerért, míg egy csendesebb hajókázás esetén az északi partra a legolcsóbb retúr családi jegy 8640 forint. Mindent összevetve
szállással, mindennapi vendéglói étkezéssel, programokkal a családi kasszát akár 3 millióval is megrövidítheti egy önfeledt, korlátok nélküli egyhetes vakáció.