Zöldzóna;kutya;Skócia;whisky;

Illusztráció

- Spániel szagolja ki a whiskys hordók hibáit egy skót lepárlóüzemben

Ugyan a főállásban foglalkoztatott Rocco feladata a minőségellenőrzés, jókedvre derít mindenkit

Teljes állásban alkalmaz egy spánielt a skót Grant Whisky lepárlóüzem, hogy a hordók faanyagának hibáit kiszagolja.

Rocco, az egyéves cocker spániel a skóciai Ayrshire megyei Girvanben szagolja ki a hordók készítésére szánt faanyag minden tökéletlenségét. Ha bármilyen hibát fedez fel a tartályokban vagy a kádármunkában, jelenti Chris Wooff globális márkaigazgatónak.

„A fa természetes anyag, a whisky lepárlása organikus folyamat, a mi munkánk a Grant Whiskynél pedig az, hogy biztosítsuk, a whisky tökéletesen érik a tölgyfa hordókban” – magyarázta Wooff. „A kutya szaglása negyvenszer erősebb az emberénél. Roccót ezért választottuk, és képeztük ki különleges gonddal, hogy észlelje, ha a whisky érése közben valami nem tökéletes” – tette hozzá.

Roccót hat hónapon át készítette föl a munkára Pembrokeshire-ben Stuart Phillips szakértő. "Nagyon erős természetes szaglása van, így nekem csak annyi dolgom maradt, hogy segítettem neki megkülönböztetni a faanyag különböző szagmintáit, és azt, hogyan értesítse a Grant dolgozóit, ha talál valamit” – közölte Phillips.

Rocco saját kennelt kapott az üzemben, ellátása Lianne Noble csoportvezető feladata. Elmesélte, hogy ugyan Rocco dolga a minőségbiztosítás segítése, 

jelenléte nem várt haszonnal járt: bármerre jár a lepárlóban, jókedvre derít mindenkit.

„Rocco munkakutya, nem afféle üzemi házi kedvenc, tehát megvannak az irányelveink, amelyek biztosítják, hogy ne zavarhassák, ha feladatai közben éppen szünetet tart, de öröm látni, ahogy meghozza az emberek jó kedvét, nem tudják megállni, hogy elmosolyodjanak” – mesélte Noble.

Csökken a maszkviselési hajlandóság és egyre lazábban mosnak kezet a magyarok, ugyanakkor egyre többen gondolják azt, hogy teljesen soha nem szűnnek meg a járványügyi rendelkezések.