Bioritmus;gasztronómia;édesség;sütemény;desszert;

Illusztráció

- Három magyar sütemény is a világ 50 legjobbja közé került

„Nehéz” dolga volt a szerzőnek: kilenc éven keresztül utazott és édességeket kóstolt.

Kibővítve újra megjelentette azt a 2018-as cikkét a CNN Travel, amely a világ – szerintük – legfinomabb süteményeiről szól – írta a Dining Guide. A szerző, Jen Rose Smith egykori cukrász, irigylésre méltó módon 9 éven keresztül utazott és kóstolt, hogy elkészíthesse az édességek 50-es listáját, amelyen az olyan klasszikusok mellett, mint a brownie, a baklava és a tiramisu, szerepel három magyar finomság is.

Az édességeket ábécé-sorrendben felsoroló válogatásban 6-6 nyalánksággal szerepel Franciaország és az Egyesült Államok. Olaszországból pedig ugyanúgy három desszert – a cannoli, a főzött fagylalt és a tiramisu – kerülhetett fel a listára, mint Magyarországról.

A világ 50 legfinomabb desszertjeinek listáján szereplő három magyar különlegesség, az Esterházy-torta, a kifli és a Rigójancsi.

Az elsőként említett krémes tortát a cikk mandulásnak írja le, pedig elterjedtebb a diós változata. A bizonytalanságnak az a magyarázata, hogy a magyar gasztronómia és cukrászat egyik büszkeségének tartott klasszikusnak, amelyről itt írtunk kedvcsinálót, meglepő módon nemcsak az elkészítési módja, hanem az eredete sem tisztázott.

A listán kifliként jelölt édességként a dióval, mákkal vagy barack-, illetve szilvalekvárral töltött hókiflire gondolt a szerző, mert mint írja, porcukorréteg fedi a félhold alakú omlós tésztát.

A Rigójancsi is mély nyomokat hagyhatott a cikkíróban, ugyanis igencsak ínycsiklandóan ábrázolja a könnyed piskótát baracklekvárral „hozzáragasztó” csokoládé mousse-alapú süteményt.

Eleinte borús lesz az idő, de aztán kisüt a nap.