A friss gyümölcsök részei a kiegyensúlyozott étrendnek, vitaminokat, ásványi anyagokat és sok rostot tartalmaznak, így hozzájárulnak a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, amelynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – mondta Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa.
Vannak, akiknél ez hiányzik, így a folyamat nem megy végbe, emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.
Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktóz felszívódási zavar tünetei gyakran féléves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyerekek összekötik az ételt és a kellemetlen mellékhatásokat, ezért lehet, hogy nem akarnak gyümölcsöket, gyümölcslevet fogyasztani. Fruktóz felszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcsök, de akár az édesítéshez használt kristálycukor is okozhat hasfájást. Ilyenkor jobb nem erőltetni az étel elfogyasztását, mert a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.
„A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar különböző betegségek” – hangsúlyozta a szakorvos. Előbbi előfordulása igen ritka, a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően fellépő alacsony vércukorszint, hasmenés, görcsök. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben májmegnagyobbodás és annak kóros szöveti átépülését (cirózis) is létrejöhet. Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.
A fruktóz felszívódás zavarát H2 kilégzéses terhelési teszttel határozzák meg. A kezelésének alapja a magas szacharóz és fruktóz tartalmú ételek kerülése. A terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó októl és attól is függ, a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt alakultak ki.
Magas a fruktóztartalma az almának, a körtének, a birsalmának, a fügének és a szőlőnek. A kristálycukor mellett a porcukor is répacukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, de ilyen esetben a mézet is kerülni kell.