főzés;gasztronómia;Németh Szilárd;

- Fél kiló zsírból főzött öreglebbencset Németh Szilárd

A honvédelmi államtitkár és Fidesz-alelnök nem kimondottan a reformkonyha híve, a pacalt is a füstölt nyúljával szereti.A politikus szerint fontos, hogy nem szabad „eltaknyosítani” a tésztát.

Újabb receptet osztott meg Németh Szilárd, a kötcsei piknikek főszakácsa Facebook-oldalán. A honvédelmi államtitkár és Fidesz-alelnök nem kimondottan a reformkonyha híve, a pacalt is a füstölt nyúljával szereti. A ma közzétett öreglebbencs recept azonban mindenféle diétának odavág.

Az nem derült ki, hogy pontosan hány főre, vagy hány hétre főzött a kondérban a politikus. Mindenesetre csak zsírból fél kiló kell bele, és kenyérből is 3 kilót ajánl mellé. 

A politikus azt írta, hogy az öreglebbencset mindenki úgy készíti és úgy is hívja, ahogy akarja. Ismert például slambuc, öhön, öhöm, galaburgyi vagy nyögvenyelő néven. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak jó, házi alapanyagok kellenek bele, jó arányban, és a tésztát meg kell kapatni, „de nem szabad sem a kozma utcába vinni, sem eltaknyosítani”.

Soroljuk a hozzávalókat: 2 kg krumpli, 1 kg lebbencstészta, 1/2 kg szárazkolbász, 1 kg lecsókolbász/krinolin, 1 kg füstölt nyúlja, 1/2 kg disznózsír, 1/2 kg TV paprika, 1/2 kg paradicsom, 1 kg vereshagyma, 3 fej fokhagyma, 1/2 l paradicsomlé, 1/2 l vörösbor, őrölt paprika, só, őrölt bors, őrölt kömény, 3 kg friss kenyér, 2 kg kovi ubi sok-sok levével, jól behűtve.

A főpolgármester azt kérte, hogy június 4-én az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz.