Bioritmus;tél;futás;hideg;

- Hidegben is lehet, de másképp érdemes futni

Néhány dologra nem árt odafigyelni, hogy ne kelljen sérülés miatt abbahagyni a rendszeres edzést.

Télen sem kell felfüggeszteni a futóedzéseket, csak át kell gondolni azok felépítését – mondta Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. Ilyenkor elsősorban nem az erős tempójú, gyorsító edzéseket célszerű előtérbe helyezni, hanem az egyenletes intenzitású, hosszabb futásokat, ügyelve a talajra, a jegesedésre, a csúszásveszélyre. Edzőtermi futópadon természetesen ilyenkor is lehet gyorsabb a tempó.

Télen még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az alapos bemelegítésre; több időt kell rá szánni, mint a meleg hónapokban. A nagy izomcsoportok átmozgatása után érdemes a futáshoz használatos izmokra koncentrálni, majd könnyed futóiskolának kell következnie, szökdelésekkel, oldalazásokkal. Nyújtani viszont csak az edzés végén szabad – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Hidegben oda kell figyelni a sportöltözet megfelelő összeállítására is. A réteges öltözködés elve alapján a felsőtesten három, míg alul két, vékonyabb réteg viselése ajánlott. A testtel érintkező felső optimális esetben vízáteresztő anyagú, míg a külső felső és az alsó is „lélegző”. Sokan nem vesznek sapkát, ami azért nem helyes, mert a test hőleadásának 30–50 százaléka a fejbőrön keresztül történik, így a fejfedővel nemcsak a fejet és a hajhagymákat, hanem az egész testet védjük a lehűléstől. Ugyancsak fontos a kesztyű és a vastagabb futózokni viselése is. Mindig lényeges, de télen különösen, hogy a láb és a cipő között maradjon hely szigetelő levegőrétegnek is. Érdemes ezért ilyenkor fél számmal nagyobb cipőt választani.

Nem ajánlott a szabadtéri edzés

  • Mínusz 10–15 Celsius-fok alatt, még edzett sportolóknak sem.

  • Betegen, lázasan vagy hőemelkedéssel. Az utolsó lázas napot további két lázmentes napnak kell követnie az újabb tréning előtt.

  • Sérülés esetén. Az orvos utasításának megfelelően, hosszan kell regenerálódni.

  • Alkoholfogyasztás után. Az ital megzavarja a hőszabályozást.

Egy korábbi kutatással szemben most az derült ki, jobb csökkenteni a feldolgozott és a vörös húsok fogyasztását.