Bioritmus;gyümölcs;cseresznye;

- Rossz lehelet ellen is hatásos a kedvelt kora nyári gyümölcs

Sokak kedvence az eper után érő cseresznye is, amelynek rendszeres fogyasztása szintén jó hatással van az egészségre.

A cseresznyét már az ókorban is termesztették, az istenek eledelének tartották, az utazók, katonák kedvelt szomjoltója volt. A híres, Japánban termesztett díszcseresznye nem fogyasztható, mégis a fiatalság és a megújulás jelképe, a cseresznyevirágzás ünnepe a japán kultúra egyik legnagyobb ünnepe. 

Roppant egészséges

Az abbahagyhatatlanul finom cseresznye szerencsére egészséges is. 100 grammja 65-70 kalóriát tartalmaz, ami 12-15 grammnyi szénhidrátot jelent. Jelentős a rosttartalma, ezért és magas víztartalmának köszönhetően segíti a méregtelenítés folyamatát, és hozzájárulhat a bélnyálkahártya- és a vastagbélflóra egészségének fenntartásához is. Mint a friss gyümölcsök nagy része, segít a székrekedés enyhítésében.

A benne lévő A- vitamin és béta-karotin védi a szemet a látásvesztéstől, a makuladegenerációtól és a szárazságtól. Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok természetes cukrot és növényi rostot tartalmaz, ezáltal rövid idő alatt képes emelni az energiaszintet, serkenti a melatonin hormon keletkezését az agyban, így hozzájárul a pihentető alváshoz. A cseresznye segít a megfelelő szívverés fenntartásában, megakadályozza az erek keményedését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal csökkentheti a szívrohamok kockázatát és erősíti a szívizmokat is.

Csökkentheti a vér húgysavtartalmát, védi az ízületeket. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan, a cseresznyében is sok a kedvező élettani hatású antioxidáns és a flavonoid. A szabad gyökök elleni védelem mellett ezek erősítik az immunrendszert, és védenek a bakteriális-, vírusos megbetegedésekkel szemben. Segítenek az agy hatékonyságának javításában, jó hatással vannak a memóriára. Idegrendszeri betegségek, például Alzheimer-kór, Parkinson-kór, depresszió, indokolatlan szorongás és krónikus stressz kezelésében is pozitív hatása lehet a rendszeres cseresznyeevésnek. 

Segíti a csontok és a fogak fejlődését, ezért fogyasztása gyereknek kifejezetten ajánlott. Érvédő, szívizom-erősítő hatása is van. Antociánokat tartalmaz, amelyek csökkentik például köszvény és ízületi gyulladás miatti fájdalmat. Akadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet, és akár a pattanásokat is elmulasztja. Sokan gyógynövényként is hasznosítják, szárított cseresznyeszárból vértisztító, vízhajtó, hatású teát készítenek.

Az eperhez hasonlóan a cseresznye szezonja sem túl hosszú, ezért, amíg tehetjük, fogyasszunk belőle minden nap, hogy a jótékony hatásait kifejthesse. Jól viseli a mélyhűtést is, ezért ha az ép szemeket kimagozva lefagyasztjuk, akár egész évben lehet cseresznyénk – mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának. Ha nem fogyna el nyersen, süteménybe is süthetjük, de levest, bort és pálinkát is lehet belőle készíteni. Annál is inkább együk, mert mint megírtuk, megjelent egy kutatás, amely szerint a világon évente milliók halálát okozhatják az olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.

Az ősi szupernóva-robbanások által elindított folyamatok vezethetett elődeink két lábra emelkedéséhez – állítja egy új kutatás.