Vannak országok, ahol természetes, hogy éttermekben csapvizet készítenek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. A vendéglátósoknak az az érdeke, hogy a vendégek vegyenek palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet. Általában nem is arat osztatlan sikert, ha valaki csapvizet kér.
Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében azt javasolja: az ételt rendelő vendégeknek adjanak az éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet. Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni lehetne a PET-palackok felhasználását.
Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia, és akkor is csak úgynevezett nem-kötelező ajánlás lenne, de a tagállamoknak lenne lehetőségük kötelező erejű törvényt hozni. A vendéglátóipar, érthető módon, nem lelkesedik az ötletért – írta a Piac és Profit.