A szerelmesek ünnepén gyakran különleges étel, például messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga kerül az asztalra. Ezekről az ételekről ugyanis azt tartják, hogy vágyfokozóként működnek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány közleményéből kiderül, ezt azonban helyi, szezonális alapanyagokból készített ételektől is remélhetjük.
Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása jókedvre derít. Ilyenkor, tél végén is kaphatóak olyan alapanyagok, amelyeknek nem kellett több ezer kilométert utazniuk, de olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" - tette hozzá a szakember.
Sokszor azért választjuk az egzotikus ételeket, mert különlegességgel szeretnénk kedveskedni, de saját készítésű, a környezetet sem terhelő reggelinél vagy romantikus vacsoránál nincs nagyobb ajándék. Ezekkel szebb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem juttatunk nagy mennyiségű üvegházhatású gázt a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul sok csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.