Bioritmus;Spanyolország;egészséges étkezés;

Illusztráció

- Egészségesebbé tesznek 4000 élelmiszert Spanyolországban

Kötelezettséget vállalt termékei egészségesebbé tételére, a cukor-, zsír- és sótartalom átlagosan 10 százalékos csökkentésére 400 élelmiszer- és vendéglátóipari cég Spanyolországban - írta az MTI a spanyol sajtó közlése alapján.

"Ez mérföldkő, hatalmas erőfeszítés az ágazat részéről"- értékelte María Luisa Carcedo spanyol egészségügyi miniszter a szaktárca és a cégek között kedden létrejött megegyezést.

A politikus szerint a spanyol felnőtt lakosság 54 százaléka, a gyerekek 40 százaléka túlsúlyos, ezen belül a felnőttek 17, a gyerekek 18 százaléka elhízott. Rosszabb az arány az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok esetében, akiket jobban érint a rossz táplálkozás okozta elhízás - tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségtelen étrend több halálesetért és betegségért felelős, mint az alkohol, a dohány és a drogok.

A megállapodásban 13 kategóriába sorolták a különböző termékeket, és csoportonként határozták meg a cukor-, zsír- és sótartalom elvárt csökkentését. Például 

a húskészítmények esetében a cukortartalom 10 százalékos, a zsírtartalom 5 százalékos, míg a sótartalom 16 százalékos csökkentése szerepel.

A 2020-as céldátummal elfogadott együttműködési megállapodás összesen mintegy 4000 élelmiszeripari terméket érint. Az aláírók között nagy nemzetközi élelmiszer- és üdítőgyártó cégek, például a Kellogg's és a Coca Cola, szupermarket-hálózatok, például a Carrefour és a Lidl, továbbá étteremláncok, például a McDonald's és a KFC is szerepelnek.

A légúti betegségek gyakori és elhúzódó kísérőtünete a hurutos köhögés, bár kellemetlen, a szervezetünk számára előnyös, mert a kórokozók eltávolítását segíti. A tüdőgyógyász elmondta, mire kell figyelni a köptető és a köhögéscsillapító szedésekor.