Bioritmus;Amazónia;szív-és érrendszeri betegségek;egészséges étkezés;

Illusztráció

- Szívbetegségek ellen amazóniai étrend

A szív-érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel.

A szív-, érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – derült ki a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg a szív betegségeinek következtében – mondta a Centers for Disease Control and Prevention. Ezért nagy feltűnést okozott, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok szerint az egészségi állapotot leginkább meghatározó és megváltoztatható faktor: a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen főként a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épülő étrendet tartja szívbarátnak. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak. 

Mi a titka?

Erre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük magas vérnyomás és koleszterinszint, elhízás és 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal gyakoribb a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek előfordulás. 

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent publikációból az is kiderült, az amazóniai étrend meglehetősen magas kalóriatartalmú (2433-2738 kalóriányi élelmiszert fogyasztanak naponta), ennek 85 százaléka szénhidrát, 21 százaléka fehérje és 15 százaléka zsír. A szénhidrát kétharmada komplex szénhidrát, főként rizs, ami gondoskodik az energiáról, a jóllakottságérzetről és a vércukorszint egyensúlyban tartásáról. 

Az is kiderült, hogy az tsimane-k közel negyvenfajta halat fogyasztanak, viszonylag nagy mennyiségben visznek be magnéziumot, szelént és káliumot, viszont alacsony a kalcium, valamint a D-, az E- és a K-vitaminszintjük. Óriási különbség még a Tsimane és a Moseten népcsoport közt, hogy előbbiek kétszer annyi rostban gazdag élelmet fogyasztanak, mint a szomszédaik. 

Az étkezésük relatív magas kalóriatartalma azért nem eredményez metabolikus szindrómát, mert az amazóniai emberek rendkívül aktív életet élnek: egész nap fizikai munkával termelik, szerzik meg az élelmüket – hangsúlyozta Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa.

„A szívvédő étrendjük talán legfontosabb tanulsága, hogy a sok, gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből származó rost, az alacsony zsírbevitel, a rendszeres halfogyasztás miatt a magas omega-3-bevitel, valamint a kevés só és feldolgozott élelmiszer fogyasztása lehet az egészség megőrzésének egyik kulcsa. Ezt érdemes a mi étkezésünkben is figyelembe venni, azzal együtt, hogy a mindennapos mozgás – ami nálunk a fizikai munka helyett nagy eséllyel inkább edzés lehet – elengedhetetlen eleme kell, hogy legyen az életmódunknak”- tette hozzá.

Sokak bőrén vannak kisebb-nagyobb májfoltok, amelyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet.