A Penn State kutatói 13 gombafaj vizsgálatakor azt találták, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak két fontos antioxidánst: ergotioneint és glutationt. Az egyes fajtákban azonban nem azonos mennyiségű az értékes anyag; a vadon élőkben van a legtöbb - írta a Professorhealth.org.
A gyakoribb gombafajok kevesebb antioxidánst tartalmaznak, de még mindig többet, mint más ételek - mondta Beelman, hozzátéve, hogy a jótékony hatásuk hő hatására is megmarad. Az eredmények szerint a két antioxidáns aránya is összefügg, a glutationban gazdag gombák ergotionein-tartalma is magasabb.
A szervezet energiaképző folyamatai közepette úgynevezett szabadgyökök keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, a fehérjéket és még a DNS-t is. Az antioxidánsok ennek ellensúlyozására alkalmasak.
Beelman szerint a jövőbeli kutatások segíthetnek a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulási valószínűségének csökkentésében.
A kutató hozzátette, hogy azt azonban, hogy ennek van-e ok-okozati összefüggése, még nem tudják. Azokban az országokban, ahol alacsony az ilyen betegségek előfordulási valószínűsége, napi 3 milligramm antioxidánst fogyasztanak, ami öt gombát jelent naponta.