Tudomány;időjárás;alkohol;alkoholfogyasztás;máj;

illusztráció

- Bizonyították: a sötét hidegben jobban csúszik az alkohol

Egy nagyszabású amerikai tanulmány igazolta, amit eddig is sejtettünk: a hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra - írta az MTI a BBC hírportálja alapján.

Az éghajlat világszerte szerepet játszik a fokozottabb alkoholfogyasztásban és a májzsugorodás gyakoribb előfordulásában - mutatták ki 193 ország adatait felhasználva a Pittsburghi Májkutató Központ kutatói.  Az alkohol fogyasztása összefüggésben áll a depresszióval, amely jóval gyakoribb kevés napsütés idején. A Hepatology című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatainak felhasználásával készült.

"Új bizonyítékunk van arra, hogy az időjárás, különösen a hőmérséklet és a napsütéses órák száma erősen befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk"- mondta Peter McCann, a skóciai Castle Craig addiktológiai központ munkatársa.

Az időjárással összefüggő alkoholfogyasztás ráadásul közvetlenül befolyásolja a májbetegségek legsúlyosabb fajtája, a májzsugorodás kialakulásának esélyét, amely májelégtelenséghez és halálhoz is vezethet. A skót szakember szerint mindezek fényében a téli hónapokban szigorúbban kellene szabályozni az alkoholreklámokat.

Az európai alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozó legfrissebb WHO-adatok szerint az alkoholfogyasztás mértéke továbbra is magas, és a felnőtt férfi lakosság csaknem felére jelentenek kockázatot az ártalmas alkoholfogyasztási szokásokkal összefüggő rövid és hosszú távú egészségi, valamint szociális problémák.

Ha a külső ingerek helyett magunkra figyelve eszünk, kevesebb étel is elég. Jót tesz, ha van módunk ügyelni: miből van és mi történik vele. A mindful eating tudatosságra nevel, segíti az egészséges és élvezetes táplálkozást.