A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, amely egy mézes-diós tészta alapú édesség, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj, valamint gyömbér. A pontos receptet – ahogyan azt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke a Népszavának elmondta – tavaly óta csak fél évvel a díj odaítélése után teszik közzé, mert az elmúlt években sok helyen „hamisítványt”, tehát nem megfelelő minőséget kínáltak a vásárlóknak. Ennek megfelelően januárig az ipartestület csaknem 400 tagcukrászdájában lesz kapható az ország tortája.
– Arról nincsenek pontos felmérések, hogy mennyire növeli a keresletet az elismerés, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sokan meg akarják kóstolni a díjazott tortákat – mondta Selmeczi László, aki szerint ezért üzletileg is megéri az ötletgazda cukrásznak. A díjjal egyébként nem jár anyagi jutalom csak a szakmai elismerés, amelyet idén a Jánoska Cukrászda és cukrásza, Sztaracsek Ádám kapott.
A Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották, amelyet a Nándori Cukrászda készített. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró.
Az idei Szent István-napi kenyér a Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, kevés kukoricával és egyedi metszéssel.