Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih közleményében azt írja, az ellenőrök megállapították, hogy az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan. Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat találtak: mint írják,
a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt.
az üzemeltető nem gondoskodott megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről.
a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt.
a kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.
és az ellenőrök az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.
A hatóság az első ellenőrzés során mintegy 960 kilogramm jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, valamint elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.
Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott, és a Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Bár a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolták és kijavították, a fennmaradó hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztését továbbra is fenntartották.
A Nébih az üzem – harmadik időpontban tartott – utóellenőrzése során megállapította, hogy a korábbi ellenőrzés során feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították és pótolták, így feloldották az egység tevékenységének felfüggesztését.