A San Diegóban rendezett, Experimental Biology 2018 elnevezésű kongresszuson két olyan kutatást is ismertettek, amely a magas kakaótartalmú csokoládé jótékony hatásairól szólt. A kutatások vezetője elmondta, eddig a cukortartalom szempontjából vizsgálták az étcsokoládé hatásait, de most, hogy a nagy koncentrációjú kakaót kutatták, arra jutottak, hogy minél több van a csokoládéban, annál jobban támogatja a kognitív működést, a memóriát, a hangulatot és a védekezőrendszert.
Illusztráció: pexels.com
Az egyik tanulmányban idegsejtek elektromos aktivitást vizsgáló EEG-készülékkel mérték meg az idegrendszer működését 48 gramm 70 százalékos étcsokoládé fogyasztása után fél órával, majd két órával és azt találták, hogy növekedett az úgynevezett neuroplaszticitás, vagyis az agy képlékenységre való képessége. A másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása az emberi immunsejtek génkifejeződésére, különös tekintettel a gyulladást segítő és gátló citokin jelzőmolekulákra. Kiderült, a kakaó hatására fokozódik a T-immunsejtek aktiválása, a sejtes immunválasz, valamint az érzékelésben részt vevő gének működése.