menza;menzabotrány;menzarendelet;

A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock

- Csak nem? Találtak ehetőt a menzán

Hansági gulyás, meggymártással nyakon öntött hús, mézes gyümölcsös túrókrém - csak néhány étel a top50 menzaebédből. 

Ne csak jót, de finomat is kapjanak a gyerekek az iskolai menzákon – ez volt a célja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) most zárult kampányának. A szakemberek mellett ezúttal a diákok is minősíthették a számukra felkínált ételeket. A végső sorrendből, a top50 menzakaja listájából kiderül, hogy vannak olyan közétkeztetők, melyek konyhájáról egyebek mellett ízletes hansági gulyás leves, húsleves, erdei gyümölcsleves, sajtos spagetti, meggymártással nyakon öntött főtt hús, piskóta kocka joghurt öntettel, mézes-gyümölcsös túrókrém, túrógombóc, illetve aranygaluska kerül ki. Ezek bevált receptjeit az OGYÉI begyűjtötte és közzé is tette a merokanal.hu oldalán, hogy terjedhessen a jó, más iskola, vagy éppen családi konyhákon is másolhassák az egészséges és gyerekbarát ételeket.

A gyerekek arról is szavaztak, hogy ki az év legjobb közétkeztetője, a címet a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el.

Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik gyermekkorú lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, a magyar gyerekek nem fogyasztanak elegendő zöldséget, gyümölcsöt sem.

A kormány 2015-ben egy úgynevezett menzarendelettel próbálta egészséges ételek készítésére rábírni a közétkeztető cégeket. Kezdetben mind a szülők, mind a közétkeztetők lázadtak a menza-reform ellen. Az OGYÉI ezután kezdett saját kampányba: létrehoztak egy egészséges gyermekétkeztetést propagáló honlapot Merőkanál címmel. Az oldalon gyűjtik a megfontolásra és követésre méltó jó gyakorlatokat országon belülről és kívülről is. Nem csupán a közfőzdék jó receptjeit, eljárásait népszerűsítik, hanem az iskoláknak, tantestületeknek is igyekeznek kedvet csinálni a főzésoktatáshoz. A nagy gasztrokultúrájú országok rendszerint törekszenek arra, hogy a gyerekek már fiatalon, az iskola segítségével megtanuljanak főzni. Akivel ilyen szempontból is törődnek, az jobban eligazodik a világban, több sikerélményt gyűjt, önállóbb lesz felnőttként is, s ami manapság élet-halál kérdés, nyitottabb lesz az egészséges konyhára. A kampány szervezői szerint nekik nem csak élvezetesebb, hanem hosszabb is lesz az élete.

A hivatalos összesítés szerint 2016. május 30. és december 31. között 23 779 menetjegyet váltottak a felcsúti kisvasútra. Ebben nem szerepelnek a helyi óvodások, iskolások, helyi közösségek, amelyek jegymentességet kapnak.