Milyen áfakulccsal számolhatnak az önkiszolgáló éttermek, ahogy a vendég hozza-viszi a tálcát, azaz klasszikus értelemben vett felszolgálás nem folyik? A NAV állásfoglalása szerint ezek éttermek csökkentett áfakulccsal nyújthatják szolgáltatásaikat, mert a felszolgálás nem feltétele az kedvezményes kulcs alkalmazásának, ha a helyben fogyasztás egyéb feltételei adottak.
Érdekesnek tűnő eset, amikor egy csoport vendég egyben kéri a számlát a helyben készült és fogyasztott narancsléről, ám vannak akik ezt vodkával itták. A válasz szerint a számlában a sima narancslevet 18, a vodkával kevert narancslevet - mert az alkoholtartalmú italok még helyben készítés esetén sem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá - 27 százalékos áfával kell feltüntetni.
hasonló a helyzet, ha a vendég előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri. Mivel a leveshez társul éttermi szolgáltatás, azt 18, az elvitelt 27 százalékos áfakulccsal kell számlázni.
Extrém kérdésnek tekinthető, hogy vendéglátóhelyen szénsav hozzáadásával készített szódavíz helyben készített italnak minősül-e és milyen áfakulcs vonatkozik rá, valamint az is, hogy a magasabb áfakulcsba tartozó munkahelyi étkeztetésnek minősül-e, ha valaki a vendéglátóhelyen SZÉP-kártyával fizet, ahogyan a felszolgált, de más helyen készült savanyúság/sütemény besorolása sem egyértelmű. Mindhárom esetben alkalmazható a kedvezményes 18 százalékos áfakulcs - hangzik az adóhivatali válasz.