Dr. Max Gerson Rákterápia című, több mint 440 oldalas könyve több beszédes alcímet is felsorakoztat: 1. Ötven eset eredménye 2. Természetes gyógymód daganatos és egyéb krónikus, degeneratív megbetegedések kezelésére s végül 3. Harminc év klinikai tapasztalat összegzése. Gerson Németországban született, de a hitleráj elől a 1930-as évek második felében Amerikába ment a családjával és ott olyan rákos betegek kezelésére kidolgozott módszerrel szerzett világszerte ismertséget, akikről a sikertelen hagyományos kezelés után a gyógyítók már lemondtak. Ma, amikor előbb tanulunk meg hitetlenkedni, mint hinni a hagyományostól eltérő ajánlatokban, Albert Schweitzerre érdemes odafigyelnünk: „Dr. Gersonban az orvostudomány egyik legkiemelkedőbb géniuszát látom.”
Gerson saját betegsége révén talált rá a gyógyító módszerére: felfedezte, hogy étrendi változtatásokkal meg tudja előzni a súlyos migrénrohamai bénító fájdalmát. A rákkal szemben alkalmazott terápiája is az étrenden alapul. Gerson módszere, ahogy a Rákterápia című könyve lapjain minden részletre kitérően leírja, egyrészt a pontosan kidolgozott étrend révén az immunrendszer megerősítését, másrészt a szervezet méregtelenítését helyezi a középpontba. Ennek megfelelően a könyvben részletes leírását adja, mi mit jelent, mi ajánlott, minek mi az eredménye. A felsorolt gyógyult példák pontosan adatolják a betegséget, majd a terápia eredményét. Ez annak a tükrében különösen beszédes, ha belegondolunk, hogy Gerson halálakor (1959) még halálos betegségnek számított a rák. Azóta módszeréből sok minden beszivárgott a köztudatba, kezdünk rájönni az étkezés rendkívüli jelentőségére. Könyvének megjelenéséről jó tudni, hisz mára a rák – már-már népbetegség. (Rákterápia – kiadta: Gerson Egészségközpont)