A libamáj a gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga. Termelésének és fogyasztásának hazánkban több száz éves hagyománya van, Márton naphoz közeledve különösen nagy népszerűségnek örvend. Mivel külsőre könnyen összetéveszthető a kacsamájjal, ezért – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – az élelmiszerhamisítók is előszeretettel kísérleteznek vele. A vizsgált termékről fajazonossági DNS vizsgálattal állapították meg a máj származását. Az eljárás folyamatban van, a felelős megállapítását követően az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
Sokan nem tudják, de a hízott kacsamáj íze sokszor sokkal finomabb és karakteresebb, mint a libamájé. Az már egy másik kérdés, hogy a legtöbb helyen a libamájnak álcázott kacsamájat libamájáron adják, ami egy-két ezer forintos különbséget jelenthet. Még gyakorlott háziasszonyok sem látják elsőre a két máj közötti különbséget, a szín ugyanis már régóta nem döntő tényező. A két madár mája között leginkább az alakbeli különbségekre támaszkodhatunk, a kacsamáj egyik lebenye papucsszerűen ellaposodik, azaz sokkal szélesebb a másik lebenynél. A libamáj esetében pedig nagyjából egyformán széles mindkettő.