Bulgária;Fekete-tenger;Neszebar;Aquapolis;

Az egykor elhanyagolt tengerparton ma már luxusszállodák sorakoznak

- Aranyló homokon a luxus jóval kevesebbe kerül

Harminc éve egyetemistaként nagy kalandnak tűnt elindulni a Fekete tenger partjára. A balkáni hangulat, az aranyló homok és a helyi ízek kárpótoltak a Balaton partján megszokott viszonylagos bőségért. Persze azért fiatalon senki sem annyira igényes. A tenger, a napfény ma is a régi, Bulgária viszont már egészen más. Egy kellemes nyaralás kellemes helyszíne…

Aki hamisítatlan tengerparti nyaralásra vágyik, szikrázó napsütéssel, hosszan elnyúló hatalmas strandokkal és a homokba leszúrt napernyővel, az nem csalódhat, ha Bulgáriát választja. Az európai kínálatból talán az ottani tengerpart kínálja leginkább a spanyolországi plázsok hangulatát.

A magyar nyaraló persze sokszor az előítéletek rabja, de ha feltesszük magunknak a kérdést: mit kapunk és mennyiért, akkor nincs ok a kétkedésre. Hiszen jártunk már szinte mindenfelé. Van összehasonlítási alapunk. Ha pedig egy bulgáriai hét végén számba vesszük az élményeket és a szolgáltatásokat úgyis rájövünk: érdemes volt.

Persze nem mindenki előítéletes. Bulgáriát évente milliónyi német és angol turista választja. Hogy ők igénytelenek lennének, az kevéssé hihető. A luxus viszont itt féláron elérhető. A kedvenc továbbra is a Napospart, a világhírű Szlancsev Brjag, ahol a 8 kilométer hosszú partszakaszon óriási nyüzsgést és kitűnő strandokat találunk. A bolgárokról azt mondják, hogy laza emberek, de mindez a szolgáltatások színvonalán mit sem látszik.

A négycsillagos szállodák és a szórakozási lehetőségek éppen olyanok, mint a világ bármelyik tengerpartján. A legdélebbi városokban, Kiteriben és Primorszkoban egymást érik az apró boltok, éttermek és az éjszakai szórakozó helyek. Ráadásul mindezt átszövi a keleties hangulat és a történelmi múlt hangulata is. Az árusok ma már nem próbálnak ránk sózni Sztálin képeket, ellenben biztosan tudunk venni igazi bolgár szuvenírt: rózsalikőrt vagy kézzel készült bőrárut, esetleg tányért.

Neszebar pedig maga az igazi csoda. A 9000 éves apró félsziget rejtélyét máig nem tudták megfejteni. Emberkéz műve, vagy a természet különleges alkotása? Mindenesetre a világörökség része, amit a vízicsúszdázás és az aquaparkok közé be kell iktatnunk. A bolgár Dubrovnikként is ismert városkában templomokból és turistákból nincs hiány. A városalapító görögök, majd a bizánciak nem kevesebb, mint 41 templomot emeltek itt. A forró nyári napokon jól esik az ódon - és hűs - falak között megpihenni. Az óváros kis utcácskáiban a hagyományos bolgár építészet uralkodik: az apró házak földszintje kőből, az emelet pedig fából épült.

Az időszámításunk előtti VII. században alapított Szozopol szintén egy apró félszigeten fekszik. Az egykor Apoloniának nevezett város régen a Fekete-tenger egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Az idők során laktak itt rómaiak, barbárok, bizánciak és törökök. Az ódon kis utcák végén feltűnik a tenger kékje és sirályok hangja keveredik a turisták zsivajával. 

A Várnától északra húzódó Aranyhomok part talán a leginkább kiépített hatalmas szállodakomplexumaival. Tengerpartja valamivel rövidebb, viszont itt található Kelet-Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja, az Aquapolis és féláron kényeztethetjük magunkat a wellness minden formájával, az iszappakolástól a gyógyvizes kezelésekig. Érdemes felfedezni Várnát, Bulgária harmadik legnagyobb városát. Itt van a Balkán legszebb parkja, a Téli kert, ahol aquarium, delfinárium, planetárium és állatkert is helyet kapott.

A város különleges látványossága a „bolgár Schönnbrunnként" is ismert Euxinograd palota. Kertjében sok száz különféle növényfaj pompázik a világ szinte minden tájáról. Vásárolhatunk is az itt termesztett szőlőből készült fehér- és vörösborok közül.

A mediterrán hangulathoz természetesen az ízek is hozzá tartoznak. A bolgárok megadják a módját az étkezésnek. Elfelejthetjük a hűtőtáskában cipelt hazai szendvicseket. Az éttermekben olcsón megtölthetjük a hasunkat. Az étlapon tökéletes a kulturális keveredés. Görög, török és szláv ízek adnak találkát. Természetesen mindez balkáni összevisszaságban.

A szuh tarator a tzatziki bolgár formája vagy a kebapcse, a szabad tűzön, faszénen sütött darált bárány vagy marhahús a török konyhából. A tengerparton szinte mindenhol kaphatunk frissen sült apró tengeri halat, amit a legjobb séta közben zsírpapírból eszegetni. Arra figyelni kell, hogy az árak sok helyen nincsenek feltüntetve az étlapon, viszont a tíz százalék borravaló kötelező.

Szálláshelyekben is bőséges a kínálat. A diákszállótól a luxushotelekig széles a választék, az ízléshez és a pénztárcához alakítva. Bár a legtöbb szállodában ma már van gyerekmedence is, de a kicsiket úgy sem lehet elvonszolni a homokvárépítéstől. A parti homokot minden éjjel rendbe teszik. A lassan mélyülő parton búvárkodni ugyan nem lehet, de főképpen az északi partszakaszon – Balcsik környékén – találhatunk olyan öblöket, ahol együtt úszhatunk delfinekkel és a bátrabbak közelebbről is megismerkedhetnek az igazi fekete tengeri medúzával.

Aki már bejárta Európa tengerpartjait, Bulgáriában ismét felfedezhet valami újat. Mert Bulgária ismerős és kicsit mégis más.

Életének 61. évében tragikus körülmények között szombaton elhunyt Dukász Péter színművész, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretett tagja - tudatta a társulat.