Roby Lakatos;

- Milyen borokat komponáltak a zenei ikonnak?

Szigorú, nemzetközileg elismert zenekritikusok is úgy nyilatkoznak Roby Lakatosról, mint aki új zenei stílust teremtett, a hegedűt egyedi hangon, elképesztő virtuozitással szólaltatja meg. A világ leghíresebb koncerttermeiben rendszeresen fellépő művész számára a folyamatos utazás teljesen természetes dolog, mindez pedig nagyon szigorú időbeosztás mellett. A szerencsés véletlen alakította úgy, hogy az utóbbi három hónapban három országban beszélgethettünk vele, mire mindent megtudtunk amire kíváncsiak voltunk. 

Brüsszel után Madridban egy-egy nagykoncert előtti villáminterjú zeneművészet témában, majd Budapesten zártunk, ez a beszélgetés már a borokról szólt. Hogyan is lett borfanatikus az élő legenda?

- Látva Brüsszelben és Madridban, hogy milyen szigorú időbeosztásod van, egymást követik a koncertek, interjúk, nehéz volt elképzelni, hogy lesz egy alkalom, amikor tudunk beszélgetni kicsit nyugodtabb körülmények között is…

- A bor időt kér. Ezért is láttam jobbnak azt, ha a borral kapcsolatban olyan alkalommal beszélgetünk, mikor is több időnk van, nem kell rohanni. Elég ritka az ilyesmi esetemben, de azért vannak időszakok, amikor kissé ki tudok kapcsolódni, azért mindenkinek szüksége van a mentális feltöltődésre, utána sokkal jobban lehet bírni, sőt élvezni a húzósabb időszakokat, mikor is utazások, és koncertek követik egymást szinte megállás nélkül. Mikor Budapesten vagyok, és van lehetőségem, eltöltök egy-egy délutánt, estét a Komédiás Kávéházban, ez az egyik kedvenc törzshelyem, nagyon jó az atmoszféra, ezért is választottam ezt a helyszínt a mai beszélgetésünkhöz. Hoztam egy palackkal az egyik borból melyet nekem dedikált egy francia pincészet.

 - Volt lehetőséged részt venni a bor elkészítésében, vagy a pincészetre bíztad a részleteket?

- Részt vettem a házasítás folyamatában. A végére jó sok verzió közül választhattunk, nekem a merlot-tannat házassága jött be a legjobban, így végül ez nyert. A bor a Roby Lakatos címkéjű Vin De Pays Des Cotes De Gascogne 2009-es évjárata. Nem csúcsborban gondolkodtam, hanem egy jól iható, gyümölcsös laza szerkezetű borban a vörös, és a fehér esetében is, ugyanis elkészült a tétel colombard alapú fehér párja is, az elég gyorsan elfogyott, a vörösből még azért van egy kevés. Egyébként alapvetően nem készült túl sok, 2500 a vörösből, és ugyanennyi a fehérből is.

- Mit gondolsz a borról?

- Kapásból nagyon szép ez a mély lilás színvilág. Már illatában is a könnyedséget, és játékosságot mutat, kékbogyós gyümölcsökkel, főként kökényre emlékeztető illatjegyekkel. Kóstolva valóban karcsú szerkezetű, nagyon jól iható bor, de szép tartalmas, és selymes is, ahogy mondani szokták, franciásan elegáns. 

- Ez az egy évjárat készült, vagy lesz esetleg folytatás?

- Lesz folytatás, de az már magyar bor lesz. Egy jó ideje nyomon követem a magyar borok hihetetlen fejlődését. Ma már készülnek itt világszínvonalú borok, és ez óriási dolog. Igazság szerint már nagyon régóta kóstolgatok a világban amerre járok, de nem voltam igazán nagy borrajongó. De ez úgy nagyjából tíz éve megváltozott egy kóstolási élménynek köszönhetően.

- Melyik tétel volt ez, fel tudod idézni az élményt?

- Ez a St. Andrea Pincészet Napborának 2003-as évjárata volt. Egyszerűen minden szépség benne volt, amit egy száraz fehérbortól várni lehet. Rendkívüli gyümölcsösség szép testtel, lendületességgel, és az érett gyümölcsök mellett egy kissé sós ízérzettel, ami egészen egyedivé tette. Innentől kezdve teljesen másképpen láttam a borok világát, sokkal érdekesebb lett számomra ez a téma. Igyekeztem minél több magyar bort kóstolni, és tájékozódni a pincészetek munkásságáról, eredményeiről, magyar fajták lehetőségeiről, és ez az érdeklődés persze kiterjedt a világ más borvidékeire is. De megjegyzem, hogy a magyar borok érdekelnek mostanában leginkább.

- Azokról a honi tételekről mit lehet tudni melyek a nevedet fogják viselni?

- Ezek a tételek a balatoni borvidékről, a Csobánci Bormanufaktúrából, Beöthy János keze munkáját dicsérik. Nagyon közel áll hozzám ennek a területnek a jellegzetes ásványos, gyümölcsös ízvilága. Borszakmai berkeken belül nagyon jó barátom Molnár Andor, az ő javaslatára vágunk bele a közös munkába Jánossal, ugyanis sok hasonló emberi vonást vélt felfedezni a borász és köztem, persze legfontosabb a bor és a zeneművészet iránti odaadás. Ellátogattunk Andorral Beöthy úrhoz Csobáncra, hosszasan beszélgettünk, kóstoltunk, és eközben megszületett a gondolat, hogy mely borok viseljék a nevemet. A vörös egy nagyon különleges karakterű, sokrétű merlot-syrah házasítás a vörösborkészítés szempontjából igen komoly kihívást jelentő 2010-es évből. A bor egyedisége és izgalmas ízvilága Beöthy János különleges tehetségéről, és maximalista hozzáállásáról árulkodik.  A fehér házasítás is kivételesen izgalmas ízvilágú, ez egy chenin  blanc, furmint, chardonney, rajnai rizling házasítás a 2013-as évből. Terveink szerint ezek a borok külföldön is kaphatóak lesznek majd, mert úgy gondolom, ha magyar borok viselik a nevemet, azzal én is tehetek a hazai borok népszerűsítéséért Magyarországon, és a nagyvilágban egyaránt. Ezeket a tételeket elsőként egy nagyszabású nemzetközi szakmai rendezvényen 2014 október 6-án Shanghaiban kóstolhatják az érdeklődők. És persze, a hazai közönség számára is hamarosan elérhető lesz.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon péntek este lesz Hajdu Szabolcs Délibáb című új filmjének világpremierje. A Contemporary World Cinema, azaz napjaink legfrissebb világmoziját képviselő válogatásba hívták meg a filmet, a premieren a rendezőn kívül jelen lesz a főszereplő, Isaach De Bankolé, Taschler Andrea producer, Jim Stark koproducer és Billy Martin zeneszerző. A nagy presztizsű észak-amerikai filmfesztivál igazgatója, Piers Handling meleg hangon üdvözölte a fiatal magyar rendező filmjét: