Bioritmus;Olaszország;szembetegségek;sáfrány;

Fotó: Facebook

- Az abruzzói sáfrány a retina-degenerációk ellen

Silvia Bisti a L’Aquilai egyetem biotechnológiai és alkalmazott tudományok karának kutatója, szemész, aki régóta tanulmányozza azokat a mechanizmusokat, amelyekkel látunk és amelyek a korral, vagy betegségek miatt romlanak. Ha fotoreceptorokról, azokról az idegsejtekről beszél, amelyek a fényt elektromos jelekké változtatják az agy számára, “ ékszereknek” nevezi őket, amelyeket a természet tökéletesített a fejlődés során.

„Bonyolult és igényes sejtekről van szó, amelyeknek intenzív a metabolizmusa és ehhez nagyon sok oxigén szükséges. Az évek múlásával azonban a mechanizmusok romlanak és az életszükségletű oxigén mérgezővé válhat ezeknek a sejteknek a számára, amelyek ebből az okból el is halhatnak. Ez történik az időskori vakság különböző formáinál, de olyan genetikai hibák miatt is,mint az örökletes nakulapátia, a Stargardt-szindróma” – mondja a La Stampának.

Bisti azt kutatja, hogy mivel lehet ellensúlyozni az oxigén okozta kárt, azaz az antioxidációt és lelassítani a degeneratív folyamatot, ami a tudománynak is időt adna a teljes gyógyuláshoz vezető új stratégiákhoz.

A kutató keresni kezdte, hogy melyek azok az anyagok,amelyeknek antioxidáló hatásuk lehet és mivel L’Aquilában dolgozik, a sáfrányra gondolt, amely az Abruzzókban bőségesen terem és régóta ismert az a képessége, hogy hat az oxigén-metabolizmusra és gátolja a sejtek pusztulását.

Az első kísérleteit albinó patkányokon végezte, amelyek genetikai mutáció miatt elvesztették fotoreceptoraikat, amikor azokat fény érte. Az állatok sáfrányt kaptak és kiderült, hogy ez nagyobb mértékben meg tudja védeni őket, mint az eddig a legígéretesebbnek tartott béta-karotin.

Ezután néhány ausztrál kollégája segítségét kérte, akik szintén a fotoreceptorok fiziológiájának szakértői. Együtt fedezték fel, hogy a sáfrány befolyásolni tudja a gének aktivitását, amelyek felelősek azért a gyulladásért, amellyel a retina válaszol az oxidáló stresszre.

Bisti ezután beszámolt eredményeiről Benedetto Falsini oftalmológusnak, a római Katolikus Egyetem tanárának, aki sokáig dolgozott az Egyesült Államokban és az örökletes retina degenerációk tanulmányozásával és kezelésével foglalkozik.  Együtt döntöttek arról, hogy a sáfrányt kipróbálják embereken is. Sáfrány-pasztillákat állítottak elő és az első kísérlet, amelyet 30 emberrel folytattak, a reméltnél nagyobb eredményt hozott. Ma már olvasni is tudnak azok az emberek, akiknek a látása annyira leromlott, hogy le kellett az olvasásról mondaniuk.

“Számomra, aki évek óta foglalkozom ilyen típusú betegségekkel, ez nagy megelégedést jelent, ugyanakkor gondot is: meg kell ismételni a kísérletet, hogy bizonyosságot szerezzünk és megerősítsük az eredményt. Nem szabad illúziókat kelteni. Azok, akiknek a gyógyulásra nincs reményük, készek bármit kipróbálni, elmenni a piacra és megvásárolni az árult sáfrányt. Ugyanakkor nem biztos, sőt, valószínűtlen, hogy amit ott találnak, az használni fog” – nyilatkozta Falsini professzor.

A kutatók a következőkben kipróbálják a növény hatását a Stargardt-szindrómában szenvedőknél. Ez a betegség örökletes, a serdülőkorban kezd megnyilvánulni, fokozatosan csökkenti a látást és vaksághoz vezet. Bisti tanulmányozni fogja azokat a biokémiai mechanizmusokat, amellyel a sáfrány védi a retinát, valamint azt, hogy a páciensek genetikai profilja hogyan befolyásolja a terápiát.

 

Nagyszabású összehangolt ellenőrzést hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fővárosban. Az elmúlt hét végén 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg egy időben a revizorok, és egy-egy helyszínre háromszor is visszatértek. A vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépekbe beütött forgalma 30 százalékkal nőtt az előző hét péntekjéhez képest.