Fazekas Sándor az átadáson hangsúlyozta, a szarvasgomba nemzeti érték, az ajándékba kapott különleges példányt pedig ennek megfelelően méltóképpen gondozza majd az állam: a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban állítják ki.
Bejelentette: a földművelésügyi tárca a következő parlamenti ülésen elterjeszti a szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát. A példányt fagyasztva szárítás módszerével tartósítják, hogy az évek múltán is sértetlen maradjon.
Ezt a ritka, fekete, föld alatt termő csemegét a hiedelem szerint a szarvasbikák bőgés előtt erre kapnak, de az emberek között is becses szerelmi ajándéknak minősül. Ízletes és ritka, tehát elkel. Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron lehetne gazdaságosan szarvasgombát termeszteni, de jelenleg csak e terület töredékén folyik termelés.
Egy hektárnyi szarvasgombával beoltott, mikonizált erdő 5-8 év alatt fordul termőre. A gomba szaporítása igen bonyolult, tudjuk meg Győrffy Árpádtól, az Arany Kaviár Étterem konyhafőnökétől. Ennek az elképesztő aromájú gombának tökéletes talajra, megfelelő földnedvességre van szüksége.
Általában 10-30 centiméterre a föld alatt él, szinte életközösséget alkot a fa gyökerével, ezért nem könnyű megtalálni. Az ára igen borsos, ami egyrészt annak köszönhető, hogy igen nehéz megtalálni és az erre kiképzett állatok betanítása sem olcsó, másrészt az emberek különlegességként tekintenek rá, ez tartja mesterségesen magasan árat.