A baktérium, és az általa termelt toxin főként rosszul elkészített húskészítményekben fordul elő, de földdel is a szervezetbe kerülhet. Régebben főként a házi disznóvágások után fordult elő ilyen, nagyon veszélyes kolbászmérgezés, de akár egy rosszul megmosott sárgarépától is elkaphatja bárki.
A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet, élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem.Tünetei közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, látászavar. Ezek 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már négy órán belül, de tíz nap múlva is jelentkezhetnek: azonnal orvoshoz kell fordulni.
Frum Zsuzsa, a Nébih sajtószóvivője szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől – szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok – betegedett meg négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen.
A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy elővigyázatosságból a vizsgálatok lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeiből, amelyek biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon, vagy az interneten kerültek forgalomba. (Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolta. Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak belőle.)
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megkezdte a megbetegedések járványügyi kivizsgálását, az egészségügyi ellátórendszert tájékoztatták. Eddig Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben fordult elő megbetegedés olyanoknál, akik előtte a magyar termelő által készített termékeket fogyasztottak.
A Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében már megerősítették a diagnózist, a többieknél még nem. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban, a gyanús termékeket a Nébih laboratóriumában vizsgálják.
A heol.hu megszólaltatta Keksz Zsoltot, aki megdöbbenését és sajnálatát fejezte ki. Mint mondta, bízik abban, hogy nem az ő termékük okozta a megbetegedéseket, de az már szinte biztos, hogy a vállalkozása tönkremegy.
- Öt év alatt építettük föl termékeink brandjét, de soha, semmilyen gond nem volt vele. Ráadásul a botulizmus főként húskészítményeket fogyasztóknál fordulhat elő, a mi termékeink pedig nem tartalmaznak húst, jómagam is 25 éve vegetáriánus vagyok.
Úgy tudom, hogy legelőször Franciaországban lett beteg valaki, aki magyar rokonaitól kapta a szarvasgombás pestót. A francia hatóságok értesítették a magyarokat - mondta az egri vállalkozó, aki a vizsgálat eredményét hétfőn tudja meg a NÉBIH-től. Keksz Zsolt reméli, hogy a betegek - akár az ő termékeik a ludasak, akár nem - mihamarabb meggyógyulnak.
Mindeközben a szarvasgombás pestót eladó Gourmand Company honlapján közleményt tett közzé "Botrányos rágalmazás cégünk ellen" címmel: "Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy cégünk és termékeink neve is felmerült egy élelmiszermérgezéssel kapcsolatban. Még várjuk a kért laborvizsgálati jegyzőkönyvet, emellett ügyvédhez fordulunk, hogy a rágalmazási pereket megkezdhessük a valótlan állítások miatt.
A történet, amiről mi tudomást szereztünk: egy három tagú francia család decemberben vásárolt hazánkban több kézműves terméket, köztünk a mi szarvasgombás pestónkat is. A Clostridium botulinum baktériumtól megbetegedtek, emiatt bekérték a mi termékmintánkat is.
Mivel mi névvel, elérhetőséggel vállaljuk a termékünket, a Gourmand-ot vették elő. Hivatalos tájékoztatás hétfőre várható, melyet azonnal megosztunk az érdeklődőkkel. Bízunk az ártatlanságunkban, melyet reméljük hamarosan hivatalosan is megerősítenek - írja közleményében a cég.