Az elmúlt hetekben egyszerre öt hatóság szakemberei tartottak ellenőrzéseket olyan budapesti éttermekben, amelyek főként a keleti konyhát kedvelők körében népszerűek. A tizenhat vendéglátóhely felében bukkantak jelöletlen vagy kétes eredetű élelmiszerekre, több helyen pedig súlyos higiéniai hiányosságokra bukkantak az ellenőrök. A rendőri biztosítással zajló ellenőrzések során idegenrendészeti szabálytalanságokra sehol sem derült fény, az adóhatóság ellenőrei minden második vállalkozásnál találtak olyan árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, melyek származását az étterem nem tudta igazolni.
Találtak olyan éttermet is, amely a bevételeit nem ütötte be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök öt éttermet vizsgáltak, és mindegyikben találtak hiányosságokat: a vendéglátósok gyakran alapvető higiéniai előírásokat sem tartottak be - még a kézmosás feltételeit sem biztosították -, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben. Az észlelt szabálytalanságok miatt az adóhatóság minden elmarasztalt étteremre százezres nagyságrendű bírságot szabott ki, az éttermekben talált 70 kilónyi, kétes eredetű húsmennyiséget, illetve lejárt szavatosságú fűszereket pedig kivonták a forgalomból. Az éttermek üzemeltetői számíthatnak arra is, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrzik működésüket a hatóságok.