Ugyanakkor a TCM nem javasolja, hogy ősszel gyenge immunrendszerrel kezdjünk neki egy fogyókúrának, méregtelenítésre azonban mindenképpen érdemes időt szakítanunk, árulja el Dr. Chen Zhen, (ejtsd Csen Zsen) elismert TCM oktató, a Dr. Chen Patika vezetője.
A száraz tüdő különösen idősekre, gyerekekre, krónikus betegségben szenvedőkre jelenthet veszélyt. Számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amely a tüdő szárazságára utalhat, magyarázza Dr. Chen Zhen, a Pécsi Tudományegyetem professzora, TCM oktató. Ha nem tudatosan készülünk fel a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk. A száraz tüdő komolyabb betegségek "előszobája" lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerű egyénekre - idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők - jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patiszon vagy cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban, tanácsolja a professzor.
A zöldtea, illetve szűztea kiválóan alkalmas a nyáron elvesztett folyadék pótlására, amelyet akár mézzel is ízesíthetünk. A méz önmagában is jó hatással van a tüdőre, a szűztea fogyasztása pedig orvosolhatja a székrekedést, ami azért is fontos - magyarázza a TCM egyesület európai elnökhelyettese -, mert a székrekedés a tüdőre is hatással van és váladékképződéssel járó légúti panaszokhoz vezethet.
Megfelelő fehérjebevitel, hosszú ideig főzött levesek
A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) az őszi immunerősítés másik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek - így tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves - fogyasztása. Az így elkészült levesek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki, hívja fel a figyelmet a szakértő. Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztálynak, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezen építőköveket.
Méregtelenítés ősszel
Az őszi időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes időt szakítanunk. A méz nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, továbbá kiváló "méregtelenítők" még a fafül gomba, a shiitake gomba, a fokhagyma, a sárgarépa, az alga és a galagonya.
Savanyú gyümölcsök fogyasztása és hidegek ételek mellőzése
A TCM szerint este nyolc óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonyát, jujubát, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez. Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.
A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta, stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.
Lengébb öltözék, korai fekvés és ébredés
Az őszi időszakban érdemesebb korábban lefeküdni, korábban felkelni reggel és szabad levegőn többet mozogni. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban az őszi, hűvös időben már kerülendő, mivel az pont a tüdőre káros és könnyen megfázást okozhat.
A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.