élelmiszer;kirándulás;NÉBIH;

A meleg időben ajánlott tartósabb élelmiszerekkel kirándulni engedni a gyerekeket

Iskolai kirándulások: az okos uzsonnacsomagolás fontosságára figyelmeztet a Nébih

A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok számára.

Ahogy közeledik a tanév vége, úgy szerveznek egyre több iskolai osztályban egy- vagy többnapos kirándulásokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a figyelmet: a meleg időben különösen fontos, hogy a csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. 

A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok, például a Salmonella, E.coli vagy Listeria számára.

A Nébih szerint elsődleges szempont, hogy

lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk.

A péksütemények közül széles a választék, ezek többnyire nem igényelnek hűtést (pl. pogácsa, kalács, croissant), egy egész napos kirándulás végén is biztonságosan fogyaszthatók. Arra kell ügyelni, hogy a töltelék se legyen gyorsan romló, ezért például a túrós batyu nem szerencsés választás. Szendvicseknél a kenőmájas és párizsi helyett inkább száraz szalámit, száraz kolbászt ajánl a hatóság. A tojásos vagy majonézes fogások kerülendők, mivel ezek gyorsan megromlanak.

Az uzsonna csomagolása során

érdemes előnyben részesíteni a papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet.

A zöldségek és gyümölcsök közül a kevésbé lédús, jól szállítható fajták – például alma, körte, retek, sárgarépa vagy karalábé – bizonyulnak a legpraktikusabb választásnak. Laktató és biztonságos megoldás a müzliszelet, zabszelet vagy magvak.

Romlandó ételt – joghurtot vagy sajtot –, csak hűtőtáskában, jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal szabad a gyerekeknek adni.

Az ellenőrzések során tizenegy elfogás is történt.