Ahogy közeledik a tanév vége, úgy szerveznek egyre több iskolai osztályban egy- vagy többnapos kirándulásokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a figyelmet: a meleg időben különösen fontos, hogy a csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek.
A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok, például a Salmonella, E.coli vagy Listeria számára.
A Nébih szerint elsődleges szempont, hogy
lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk.
A péksütemények közül széles a választék, ezek többnyire nem igényelnek hűtést (pl. pogácsa, kalács, croissant), egy egész napos kirándulás végén is biztonságosan fogyaszthatók. Arra kell ügyelni, hogy a töltelék se legyen gyorsan romló, ezért például a túrós batyu nem szerencsés választás. Szendvicseknél a kenőmájas és párizsi helyett inkább száraz szalámit, száraz kolbászt ajánl a hatóság. A tojásos vagy majonézes fogások kerülendők, mivel ezek gyorsan megromlanak.
Az uzsonna csomagolása során
érdemes előnyben részesíteni a papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet.
A zöldségek és gyümölcsök közül a kevésbé lédús, jól szállítható fajták – például alma, körte, retek, sárgarépa vagy karalábé – bizonyulnak a legpraktikusabb választásnak. Laktató és biztonságos megoldás a müzliszelet, zabszelet vagy magvak.
Romlandó ételt – joghurtot vagy sajtot –, csak hűtőtáskában, jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal szabad a gyerekeknek adni.
Újabb iskolákban szigorítottak, ebben a tanévben már csak egynapos osztálykirándulásokat lehet szervezni