Robert Fico;merénylet;Pozsony;beszólás;visszatérés;

Robert Fico bottal tért vissza, már üzent is a szerinte liberális médiának és az ellenzéknek

A május 15-i merénylet óta kedden először ment kormányülésre a szlovák kormányfő, aki az elképzelések szerint a szerdai tanácskozást már vezetni is fogja.

Robert Fico miniszterelnök egy bot segítségével sétált be a keddi kormányülésre, Pozsonyban – írja a szlovákiai magyar Új Szó. A szlovák kormányfő számára ez volt az első hivatalos találkozás a kabinettel a május 15-i nyitrabányai kihelyezett kormányülés után, amelyet követően Juraj Cintula meglőtte. A miniszterelnök – aki a lap szerint egészségügyi szempontból továbbra sincs százszázalékos állapotban –  elkerülte az újságírókat, és nem a főbejáraton keresztül érkezett a helyszínre.

A szlovák kormányfő a Facebookon is közzétett egy bejegyzést, amelyben az őt bírálóknak üzent: „Kedves progresszív liberális média és ellenzék, sajnálom, hogy túléltem, de visszatértem”. Az Új Szó megjegyezte, Fico az elmúlt napokban részt vett a Cirill és Metód ünnepségen, és az aratás napi ünnepségen is.

A pozsonyi kormányhivatal tájékoztatása szerint a miniszterelnök a kabinet szerdai tanácskozását már vezetni is fogja. – Lassan visszatérek a munkába, és remélem, rövidesen elég jól leszek ahhoz, hogy gyakorolhassam azt a tisztséget, amelyre Szlovákia polgárai megválasztottak – fogalmazott a miniszterelnök. A szerdai tanácskozásról még Richard Raši beruházási miniszter azt közölte, Robert Fico jól van, és ugyanúgy vezeti a kormányülést, mint korábban. A tárcavezető szerint nagyon fontos anyagot fognak előterjeszteni, de részletekről nem beszélt.

Emlékezetes, Robert Ficóra a 71 éves amatőr költő, Juraj Cintula lőtt rá május közepén, és három lövése is eltalálta a miniszterelnököt, az egyik a hasát, kettő a kezét érte. A merénylet után megoperálták, s akkor az orvosok még azt valószínűsítették, hogy a kormányfő ősz előtt nem térhet vissza. Azt néhány napja jelentette be Maros Zilinka szlovák főügyész, hogy a továbbiakban nem gyilkossági kísérletként, hanem terrortámadásként kezelik a merényletet.