Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;újraszámlálás;főpolgármester-választás;

Több mint száz téves volt a nyilatkozatok közül, amelyeket Vitézy Dávid adott le az érvénytelen szavazatok újraszámolásához

Ezeken szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkoztak arról, hogy a szavazókörükben rosszul számoltak.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt június 12-én 226 nyilatkozatot adott le az Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB), alátámasztva a kérését, hogy Budapest-szerte számolják újra az érvénytelen szavazatokat. Ezeken szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkoztak arról, hogy a szavazókörükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat. A június 14-ei újraszámlálás adatai alapján viszont kiderült, hogy a Vitézy Dávid által leadott nyilatkozatok több mint fele – legalább 114 darab – valótlan volt – írja az Átlátszó.

A portál korábban arról számolt be, hogy a birtokába került dokumentumok szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy a több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat. A Vitézyék indítványának mellékletében szereplő űrlapokról néhol a tanúk is lemaradtak, az sem derül ki mindegyikről, hogy melyik párt delegáltja volt a nyilatkozattévő, de ahol igen, ott a Fideszt nevezték meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mégis ezekre alapozta az újraszámolásról szóló döntését.

Az érvénytelen szavazatok újraszámolása június 14-én megtörtént, és kiderült, hogy bár voltak tévesen érvénytelennek számolt szavazatok, ezek a választás eredményét nem befolyásolták, 41 szavazatnyi előnnyel Karácsony Gergely maradt a főpolgármester.

Az Átlátszó olvasója a Kimittud közadatigénylő portálon kérte kiadni a Nemzeti Választási Irodától Vitézy Dávid beadványát. Ezt anonimizált formában meg is kapta a 226 nyilatkozattal együtt. Adatelemzéséből pedig kiderült, hogy

  • legalább 47 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították a szavazatszámlálók, hogy azokat a szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, az adott szavazókörben érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt.

  • és legalább 67 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították, hogy azokat a szavazólapokat, ahol bármely jelölt és Szentkirályi neve mellett is volt X, érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során szintén kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt.

Mint megírtuk, vasárnap késő délután derült ki, hogy a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza nyomán ugyanis az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az eredményt jóváhagyó kúriai végzést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. – Ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni – vélekedett Karácsony Gergely. Vitézy Dávid szerint ilyen szoros különbségnél ennek így kell történnie Budapesten, persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.

A szavazatok újraszámolása már elkezdődött, és július 11-ig, csütörtökig tart. Az eredményt a jelenlegi tervek szerint július 12-én, pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság.