antifasiszta;szabadon engedés;bűnügyi felügyelet;Ilaria Salis;

Szabadon engedték Ilaria Salist, de a Fővárosi Törvényszék kezdeményezte az EP-ben a mentelmi joga felfüggesztését

A 2023. februári magyarországi antifa támadásokban való részvétel miatt életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolt 39 éves olasz nő egy baloldali párt listájáról jutott az Európai Parlamentbe.

Szabadon engedték, így visszatérhet Olaszországba Ilaria Salis, miután megválasztották európai parlamenti képviselőnek – vette észre a Telex az olasz La Repubblica írását a magyarországi antifa-támadásokban való részvétel miatt törvény elé állított 39 éves olasz tanárnőről.

E szerint a magyar rendőrség péntek délután egy órakor eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, így az olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból. Őt a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be. Az AVS több mint másfél millió szavazattal (6,6 százalék) összesen 6 képviselői helyet szerzet az Rurópai Parlamentben, Olaszországban az EP-választást öt régióra osztva tartották, Ilaria Salis az az észak-olaszországiban volt az AVS listavezetője

Ilaria Salist bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolják. A magyar hatóságok szerint tagja volt annak a szélsőbaloldali bandának, amely tavaly három nap alatt öt olyan embert vert meg súlyosan, akiket ruházatuk alapján szélsőjobboldalinak ítélt. Támadásaikat a nyílt utcán, gátlástalan brutalitással követték el, viperát, kalapácsot és paprikaspray-t használva. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem követelt emberéleteket a bűncselekmény-sorozat. Péntek délutáni közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék kezdeményezte a mentelmi joga felfüggesztését az Európai Parlamentben.

A nő fogvatartása feszültséget okozott Róma és Budapest között, illetve az olasz belpolitikában is nagy vitákat váltott ki, hogy a magyar hatóságok szerintük embertelen körülmények közt tartják fogva a nőt. Külön kifogásolták, hogy az első tárgyalásra bilincsben, rabláncon kísérték a bíróságra. Letartóztatásából májusban helyzeték bűnügyi felügyelet alá.