Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;újraszámlálás;főpolgármester-választás;önkormányzati választás 2024;

Véget ért a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámolása, úgy tűnik, kisebb különbséggel, de Karácsony Gergely nyert

A Nemzeti Választási Bizottság a sajtó jelenlétében nézte át a be nem számolt voksokat. Körülbelül 500 szavazat akadt fenn a rostán.

Cikkünk frissül!

Délután 2 órakor befejeződött a június 9- főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolása. Eredményt  délután 5 órakor hirdetnek a Nemzeti Választási Bizottság ülése után.

Az újraszámolás péntek reggel valamivel 9 óra után kezdődött a Nemzeti Választási Irodában.

Az eredményt kerületenként közölték, helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint az I. kerületben nem, a II. kerületben azonban találtak olyan érvényes szavazatot, amelyet a vasárnapi voksolás után érvénytelennek nyilvánítottak. Tudósítónk szerint két-három kupac potenciálisan érvényes szavazatra bukkanhattak eddig, sorban hallható az összesítésnél a hivatalban lévő Karácsony Gergely fő kihívója, Vitézy Dávid nevének ismétlése. Ma 24 952 szavazatot kell megszámolni úgy, hogy június 9-i eredmény szerint Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert.

Délután 2 óra után befutó információink szerint közelítheti, talán meg is haladhatja a bűvös 324- et a Vitézy Dávidra leadott, most érvényesnek talált voksok száma, de közben Karácsony Gergely is 50-nél többet kaphatott. 

Körülbelül 500 voks akadt fenn a rostán, úgy tudjuk, 1:4 arányban Vitézy Dávid, de a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Grundtner András is büszkélkedhet új érvényes szavazatokkal. Mindebből pedig úgy sokkal szorosabb lesz eredmény, előfordulhat, hogy mindössze néhány szavazaton múlik, ki lesz Budapest főpolgármestere. Egyébként nagyon sok bontott vagy könnyedén bontható szavazatköteget láttunk.

Az Index úgy tudja, az újraszámolás eredménye az lett, hogy Karácsony Gergely nem 324, hanem csak 54 szavazattal nyerte a megméretést.

Elhangzott az a mondat is, hogy bizonyos kerületekben egyértelmű szabotázs történt: szinte érzékelhetetlenül cérnavékony az a vonal, amellyel kihúzták az utolsó pillanatban visszalépő fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét. Meghökkentő krikszkrakszok vannak helyenként a papírokon, de ahol a vonalak valamilyen módon metszik egymást a körben, azt érvényesnek fogadják el.

Nem megerősített információnk szerint eddig 141 érvényes szavazatot találtak. Ezen felül még száz ilyen voks lehet. Litresits András NVB-tag szerint sok a rossz kötegelésű szavazat, amelyet nem lehetne figyelembe venni.

Eddig ennyi valószínűsíthetően mégis érvényes szavazatot találtak:

Az ellenőrzések során egyébként az is kiderült, hogy Orbán Viktor, Puzsér Róbert és Jézus Krisztus is kapott egy-egy szavazatot.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta, az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Arra utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál. Azt mondta, az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik, és a sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat. Ezzel nyilvánvalóan arra célzott, hogy az RTL Híradójában csütörtök este az hangzott el, egy budai kerületben nemcsak leadták, hanem össze is számolták az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat. A csatorna információi szerint itt Vitézy Dávid javára tizenhárom, Karácsony Gergelynek pedig két plusz szavazatot találtak.

A lezárt szállítóborítékokat kerületenként hozzák ki, ezeket az NVB tagjainak jelenlétében bontják fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. A vitatott eseteket fényképpel dokumentálják. Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni. Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Vitézy Dávid – aki a vasárnapi főpolgármester-választáson mindössze 324 szavazattal maradt alul – szerdán kezdeményezte a megméretésen leadott voksok újraszámlálását, arra hivatkozva, hogy 20 budapesti kerület 202 szavazóköréből kapott információkat arról, tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók. A fellebbezését elbíráló Nemzeti Választási Bizottság 12-4 arányban úgy döntött, hogy az összes budapesti szavazóurnát fel kell bontani, az érvénytelen szavazólapokat pedig újra meg kell számlálni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) megállapítására hivatkozva közölte, hogy a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon”. A főpolgármester szerint az Orbán-Ungár paktum célja kezdetektől a választók megtévesztése volt. Karácsony Gergely tegnap bejelentette, új főpolgármester-választást kezdeményezett, péntek este hat órára tüntetést az NVB épülete elé hirdetett tüntetést.