Németország;Európa-bajnokság;Skócia;labdarúgó Eb;futball Eb;nationalelf;

Kezdődik a kontinenstorna, a ma 21 órától látható német–skót mérkőzésre indul a XXI. századi brit invázió

Nyári mese a nap végén?

Mától megkezdődik a XXI. századi lármás brit invázió: Németországban 200 ezer skót megjelenésére számítanak. Ennyien persze nem férnek be egyetlen stadionba sem, de a többség a szurkolói zónákat keresi fel, hogy azokban felélessze a német sörfesztiválok leghabosabb hagyományait.

A labdarúgó Európa-bajnokság nyitányán német–skót mérkőzés lesz este 9-től Münchenben, az Eb-trófeát Heidi Beckenbauer, a német Császár özvegye kíséri a stadionba. A magyarok két Császárt képzelnek majd maguk elé, mert a kontinenstorna kabalafiguráját Albärtnek hívják. Albert Flórián is aranylabdás, világ- és Európa-válogatott volt, mint Beckenbauer, bár vb-t és Eb-t nem nyert.

A vendéglátók hazájában sokan azt a hangulatot szeretnék újra átélni, amely a 2006-os németországi világbajnokságot övezte. Az Eb azonban tonnás terhekkel indul. Egy közvélemény-kutató cég arról faggatta a rendező ország polgárait, hogy egyetértenek-e azzal: „Németország a németeké, ki a válogatottból a külföldiekkel!” A megkérdezettek 21 százaléka igennel válaszolt. Igaz, 66 százalékuk megfelelőnek tartotta a migrációs múltú játékosokkal felvonuló csapatot. De már a kérdés felvetése is roppant rosszízű volt, Julian Nagelsmann szövetségi kapitány és több futballistája kapásból rasszistának nevezte a felmérést.

Ám a Tagesspiegel című lapban olyasmit vetettek fel, ami nem sokszor hangzott el idáig: „A német válogatott egy lélek nélküli termék.”

Azért a csoportmeccsek harmadik fordulójára kiírt német–svájci meccsre a 30 eurós, kapu mögötti jegyekért 1044 eurót kérnek az interneten. Az UEFA ugyan betiltotta a továbbértékesítést, és minden belépő személyre szabott, de a tiketteket méregdrágán hirdető irodák is 100 százalékos garanciát ígérnek.

Markus Stenger, a torna szervezésére létrejött Euro 2024 GmbH-nak, az UEFA és a Német Labdarúgó-szövetség vegyes vállalatának ügyvezető igazgatója amúgy is kijelentette: „Az Európa-bajnokság lebonyolítása közben szinte egyetlen bürokratikus akadályt sem tudunk elhárítani Németországban. A folyamatok gyakran örökké tartanak.”

Ilyesmit se sokszor hallottunk.

Ugyanakkor Nancy Faeser német belügyminiszter kijelentette: „Mindennap 22 ezer rendőr dolgozik az Euro 2024-ért.” Ha úgy tetszik, az egyszerre a pályán lévő játékosonként ezer. Tíz városban: Berlinben, Dortmundban, Düsseldorfban, Frankfurt am Mainban, Gelsenkirchenben, Hamburgban, Kölnben, Lipcsében, Münchenben, Stuttgartban.

Münchenbe ma David Little is beesik. Hogy ki ő? Egy skót, aki képes volt végigjárni Nagy-Britanniát azért, hogy találjon 26 olyan utcát és teret, amelynek elnevezése megegyezik a keret tagjainak nevével. Hálás volt, amiért Ben Doak nem került az utazók közé… Ám Scott McTominay utcát vagy teret sehol nem talált, viszont Stoke-ban rálelt a Steve Clarke Streetre. Steve Clarke-nak hívják a szövetségi kapitányt.

Német cél: megnyerni az Eb-tA torna megnyerését tűzte ki célul a házigazda válogatott elé Bernd Neuendorf, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke. A sportvezető szerint hazai pályán hiba lenne szerényebb elvárással pályára küldeni a nemzeti együttest. A játékosok motiválása érdekében a DFB fejenként 400 ezer euró (158 millió forint) prémiumot kínált fel a futballistáknak. Az utolsó kiemelkedő siker, a 2014-es brazíliai világbajnokság megnyerése után minden labdarúgó 300 ezret kapott. A döntőbe jutásért 250 ezer, az elődöntő eléréséért 150 ezer eurót fizet minden futballistának a DFB. Ha nem sikerül továbbjutni a csoportkörből a válogatottnak, akkor nem kapnak egyetlen eurócentet sem a játékosok. Idén első alkalommal a közszolgálati televíziós csatornák (ARD, ZDF) mellett az RTL kereskedelmi adó is közvetít mérkőzéseket az Eb-n. Az RTL felmérése alapján a német szurkolók visszafogott optimizmussal várják az Európa-bajnokságot, a megkérdezetteknek csupán a 30 százaléka vélte úgy, hogy Julian Nagelsmann együttese megnyeri a tornát.

A szakvezetőnek nincs könnyű dolga, a prognózisok szerint csapatának ma 21 százaléknyi esélye van a győzelemre. A skótokat amúgy is hátul jegyzik azon a listán, amelyen 26 angol fogadóiroda oddsait összesítik az Eb-diadalra. A sorrend így fest: 1. Anglia 3,75-szörös szorzó, 2. Franciaország 4,25, 3. Németország 5,5, 4. Portugália 7, 5. Spanyolország 8, 6-7. Hollandia, Olaszország (a címvédő) 18–18, 8. Belgium 22, 9. Horvátország 45, 10. Dánia 55, 11. Ausztria 80, 12. Svájc 85, 13. Ukrajna 90, 14-15. Szerbia, Törökország 110–110, 16. Magyarország 125, 17. Románia 200, 18-19. Csehország, Skócia 225–225, 20. Lengyelország 250, 21-22. Szlovákia, Szlovénia 625–625, 23-24. Albánia, Grúzia 750–750.

Ám Kris Boyd, a korábbi 18-szoros skót válogatott csatár, a Sky Sports szakértője felemelte mutatóujját: „Sok éven át kellett megküzdenünk azzal, hogy lekezeltek bennünket. De páratlan a csapatszellemünk és a munkamorálunk. A falon is átmegyünk.”

Az utólag a keretbe hívott Greg Taylor, a Celtic védője pedig fel­idézte ibizai esküvőjét: „Közvetlenül előtte közölnöm kellett menyasszonyommal, Laurával, hogy Münchenbe megyünk nászútra.”

Az Eb-re visszatérő, az aktív futballt a kontinensvetélkedőn befejező Toni Kroos sem írja le a skótokat: „Néhány madridi csapattársam vesztesben volt ellenük a spanyol válogatott tagjaként. Carvajal, Ceballos, Joselu egyaránt azt mondta, nagyon kellemetlen az ellenfél. De elszántak vagyunk, a hazai rendezésű Európa-bajnokság különleges a számunkra, még akkor is, ha nyomás van rajtunk. Azt is élveznünk kell. Hisz ez csak futball.”

Csak?

A fél világ az Eb-t nézi (aztán a jövő hét közepétől bolyong az Európa-bajnokság és a Copa America között). A tét Magyarország számára is óriási. A válogatott 1972 óta először jutott ki egyenes ágon az Eb-re. Igaz, 52 éve még négycsapatos volt a torna, ma hatszor annyi a résztvevő. Viszont a FIFA-világranglista alapján az európai válogatottak közül 15. a magyar csapat, így reális esélye van a legjobb 16 közé jutásra.

Szoboszlai Dominik, az Euro 2024 legfiatalabb csapatkapitánya, akit a nemzetközi sajtóban „a magyar futball poszterfutballistájának”, azaz kirakatemberének neveznek, a helyszínhez illően azt mondta: „Német mentalitással akarunk játszani!”

Ha így történik, vidáman lehet dúdolni a hajdani Illéstől, hogy „kék volt az ég, úgy hullámzott a víz, fejünkre tűzött a nap, és ott álltunk sóvárogva...”

Szólhat az ismét hazai listavezető Nyári mese.

Ez lesz ma

NÉMETORSZÁG–SKÓCIA

Nyitómérkőzés, A csoport, München, 21 óra.
Jv.: Clément Turpin (francia).

Németország: Neuer (119-szeres válogatott) – Kimmich (86), Rüdiger (69), Tah (25), Mittelstädt (4) – Andrich (5), Kroos (109) – Musiala (29), Gündogan (77), Wirtz (18) – Havertz (46).

Skócia: Gunn (10) – Hendry (31), Hanley (50), Tierney (45) – Ralston (9), McTominay (49), McGregor (60) vagy Gilmour (27), Robertson (71) vagy Taylor (13) – Christie (49), McGinn (66) – Adams (30) vagy Shankland (11).

Az egymás elleni mérleg:

8 Győzelem 4

5 Döntetlen 5

26 Szerzett gól 23

3Gy1D Idei forma 1Gy1D2V