magyar válogatott;Szoboszlai Dominik;futball-Eb 2024;

Szoboszlai Dominik jól van, nemrég tudta meg, hogy ő a kontinensviadalok történetének legfiatalabb csapatkapitánya

A magyar labdarúgó-válogatott kulcsjátékosának sérülése a múlté. A Liverpool középpályása elárulta, néhány napja tudta meg, hogy az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb csapatkapitánya lesz.

Megérkezett dél-bajorországi bázisára, Weiler-Simmerbergbe a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombaton Svájc ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon, mielőtt június 19-én a házigazda németekkel, négy nappal később pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben.

A festői szépségű, 6500 lakosú település egyes házait magyar zászlóval is feldíszítették a német mellett, a szálloda pedig a honlapján szintén büszkén hirdeti, hogy a következő hetekben a magyar válogatott otthonául szolgál. A játékosok kényelmét szolgálja az is, hogy a pálya gyalog mindössze 600 méterre található a szállodától.

A megérkezést követően kedd délután a csapatkapitány Szoboszlai Dominik tartott sajtótájékoztatót. A Liverpool 23 éves középpályása arról beszélt, hogy a csapategység kiváló, ahogy küzdésben is az a válogatott.

„Elmondtam a csapatnak is, mindenki úgy vágjon bele az Európa-bajnokságba, hogy nincs vesztenivalónk, de ha a ránk jellemző mentalitással küzdünk, akkor valami nagyszerűt érhetünk el.

Még ha ez most kicsit bután is hangzik, addig szeretnénk jutni, ameddig csak lehet” – szögezte le Szoboszlai, aki megerősítette, fizikálisan teljesen rendben van, azaz az izraeliek elleni szombati meccsen érzett kisebb problémája nem veszélyezteti a játékát.

Mint mondta, egyelőre nem izgul, de kíváncsian várja, hogyan érzi majd magát közvetlenül a svájciak elleni mérkőzés előtt. Már csak azért is, mert a mostani lesz az első Európa-bajnoksága. Érdekesség, hogy az Eb-k történetének legfiatalabb csapatkapitánya lesz. Kiemelte, eddigi karrierje legnehezebb pillanatának azt tartja, hogy sérülés miatt ki kellett hagynia az előző kontinensviadalt, mert utána nem volt a csúcson mentálisan.

A maga mögött hagyott szezonnal kapcsolatban úgy fogalmazott, sosem elégedett önmagával, ugyanakkor elfogadhatónak tartja a teljesítményt. Persze szeretné, ha a következő még jobban alakulna.

A magyar csapat szerdán teljesen nyilvános edzést tart, amelyre a helyiek nagyjából 500 jegyet kaptak. Hatalmas érdeklődés övezi a kontinensviadalt, amit jól jelez, hogy brit sajtóértesülések szerint akár 200 ezer szurkoló is elkísérheti a magyarokkal azonos csoportban szereplő skót válogatottat.

A portugál válogatott pénteken 6000 néző előtt tréningezik majd, pecek alatt elfogytak az ingyenes tikettek, amelyek immáron a feketepiacon várják új gazdájukat. Az üzérek 400 és 800 euró közötti összegért adnának túl ingyen megszerzett jegyeiken.

A végső győzelemre legesélyesebbként számontartott angolok szövetségi kapitánya, Gareth South­gate arról beszélt, hogy ha nem nyerik meg a tornát, kész elhagyni a válogatottat. „Ha nem nyerünk, valószínűleg nem leszek itt többé” – tekintett előre a háromoroszlánosokat 2016 óta irányító tréner, akinek az év végén lejár a szerződése.

A holland válogatott számára rossz hír, hogy Frenkie de Jong nem épült fel, így nem kockáztatják a szerepeltetését.

„Sajnos a bokámnak több időre van szüksége, mostantól viszont, akárcsak az egész narancssárga légió, én is a csapat szurkolója leszek az oldalvonalról. Hajrá, fiúk!” – írta Instagram-oldalán a Barcelona 27 éves középpályása, aki még áprilisban, a Real Madrid elleni derbin dőlt ki.

Szintén a maródiak táborát erősíti a lengyel Robert Lewandowski, aki hétfőn, a törökök elleni felkészülési mérkőzésen sérült meg. Jacek Jaroszewski csapatorvos szerint vasárnap, a hollandok ellen még biztosan nem lesz bevethető a Barcelona 35 éves kiválósága, de az osztrákok elleni második összecsapásra felépülhet. A lengyelek támadófronton nem állnak jól, hiszen Arkadiusz Milik térdsérülés miatt lemaradt az Eb-ről, a törököknek betaláló Karol Swiderskit pedig kifordult bokája miatt le kellett cserélni.