Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;főpolgármester-választás;önkormányzati választás 2024;

Vitézy Dávid: Egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban

76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a két főpolgármester-jelölt közötti különbség - hívta fel a figyelmet.

Tegnap este hétkor befejeződött a szavazás a főpolgármester-választáson, de a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk. Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben. De most még nem tartunk itt - fogalmazott választást értékelő Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje.

Vitézy Dávid szerint ugyanis egyelőre rengeteg gyanú és nyitott kérdés van. Felhívta a figyelmet, hogy 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekordnak számít, egyúttal 76-szor akkora számról van szó, mint amekkora a közte és Karácsony Gergely közti, mindössze 324 szavazatos különbség. A már birtokukban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya - jelezte az LMP főpolgármester-jelöltje.

„Köszönöm annak a 371 ezer budapestinek a megtisztelő bizalmát, akik tegnap rám szavaztak.

Nekik is tartozom azzal, hogy nem engedek abból, hogy a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni. 

Remélem ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek a következő napokban” - írta Vitézy Dávid. Egyúttal arra kérte a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Vitézy Dávid végezetül azt is közölte, hogy próbálta már hívni Karácsony Gergelyt is a témában, aki azonban nem vette fel neki a telefont. 

„Minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság”

 - vonta le a következtetést.