külképviseleti szavazás;EP-választás 2024;választás 2024;

Megérkezett az első külképviseleti urna az NVI-hez

A külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választót vettek fel, ebből 18 661 leadta szavazatát.

Megérkezett az első külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához (NVI) hétfő reggel. A Kolozsvárról érkezett urnában 129 szavazat van, a névjegyzékbe eredetileg 142-en vetették fel magukat.

Az európai parlamenti (EP-) választáson a külképviseleteken a magyarországi lakhellyel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó, a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok voksolhattak. A külképviseleteken való szavazás joga megillette azokat az uniós állampolgárokat is, akik kérték regisztrációjukat, hogy az EP-választáson magyar listára szavazhassanak.

A külképviseleti névjegyzékbe 21 458 választót vettek fel, ebből 18 661 leadta szavazatát. A külképviseleteken azonban nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és ott számlálják meg a voksokat a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett.

Az EP-választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság a 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján állapítja meg legkésőbb június 28-án.