Lengyelország;eredmények;EP-választás 2024;

Lengyelországban a legnagyobb kormányzó párt egyedül jobb eredményt ért el, mint Orbán Viktor szövetségesei

Donald Tusk miniszterelnök pártja egy parlamenti választásból azért nem jött volna ki ilyen jól.

Lengyelországban a kormány vezető ereje, a Polgári Koalíció (KO) 21 mandátumot, a Jog és Igazságosság (PiS) fő ellenzéki párt pedig 20 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választások hétfő reggel ismertetett végeredményei szerint.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) által közzétett, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredmények szerint a KO a szavazatok 37,06 százalékát nyerte el, a PiS listájára a választópolgárok 36,16 százaléka szavazott. A harmadik helyen befutó, ellenzéki Konföderáció 6 helyre számíthat 12,08 százalékos támogatottsággal. A KO kormánykoalíciós partnerei lemaradtak a győztes pártok mögött: a Harmadik Út (TD), amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll, 6,91 százalékos támogatottsággal 3 mandátumra tesz szert. A Baloldal a voksok 6,3 százalékát nyerte el, ami szintén 3 képviselői helyet eredményez a pártnak. A részvételi arány 40,65 százalékos volt. Ez kevesebb, mint 2019-ben, amikor az EP-választáson a választópolgárok 45,68 százaléka adta le voksát.

A KO és a PSL az Európai Néppárt tagja. A lengyel Baloldal politikusai a szociáldemokrata csoporthoz, valamint a zöldek EP-frakciójához tartoznak. A Lengyelország 2050 egyetlen képviselője, Róza Thun eddig az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció tagja volt, de őt nem választották újra. A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagja. A Könfederáció eddig nem volt jelen az EP-ben.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a lengyel közszolgálati rádiónak hétfő reggel elmondta, a választási eredmény kedvező a KO cselekvési lehetőségei szempontjából. „Nemcsak a KO nyert Lengyelországban, hanem az egész EU-ban az Európai Néppárt győzött” - mutatott rá.

Marcin Palade lengyel politológus hétfőn az X-en közzétette az EP-választási eredményeken alapuló, de a lengyel parlamentre alkalmazott mandátummegosztást. Eszerint a PiS 197, a KO 186 mandátumra tenne szert a 460 fős parlamenti alsóházban, ha most lengyel parlamenti választásokat rendeznének. A PiS-nek és a Konföderációnak együttesen 240 képviselője lenne egy parlamenti választáson.

Joachim Brudzinski volt belügyminiszter, a PiS újraválasztott EP-képviselője ebben az összefüggésben az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban elmondta, Donald Tusk kormányfő „az állítólagos (EP-választási) sikerével elveszítette koalíciója többségét a lengyel parlamentben”.

Magdalena Biejat, a Baloldal társelnöke, a szenátus alelnöke a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban úgy ítélte meg: a baloldal számára „komoly viták és komoly döntések ideje jött el”, elsősorban meg kell mutatnia, miben különbözik a KO-t vezető Polgári Platform párttól.