Európai Néppárt;mandátumbecslés;EP-választás 2024;

A legújabb mandátumbecslés szerint 189 képviselői hellyel rendelkezik majd az Európai Néppárt

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 189, az ötéves mandátumát most befejező EP összetételéhez képest 13 további képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban – közölte az uniós parlament hétfőn hajnalban.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke az EP brüsszeli épületében, a rendelkezésre álló előzetes vagy végleges tagállami eredmények alapján ismertette a választás éjszakáján közzétett utolsó mandátumbecslést, miután a szavazás minden tagállamban lezárult. Elmondta, hogy a következő uniós törvényhozó testületben

a második legnagyobb képviselőcsoport minden bizonnyal a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) lesz 135 képviselői hellyel, ami néggyel elmarad az előző ciklusban birtokolt helyektől. Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 19 képviselői helyet vesztett, ezzel 83 képviselője lehet az új EP-ben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) hárommal több, 72 képviselői hellyel számolhatnak. Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 9 további hellyel gyarapszik, és 58 képviselőt ültethet majd az EP-be. A Zöldek képviselőcsoportjának várhatóan 53 képviselője lesz, 18-cal kevesebb, mint a megelőző ciklusban. A Baloldalnak kettővel kevesebb, 35 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 33-mal többen, 95-en lesznek. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz.