I. kerület;önkormányzati választás 2024;választás 2024;

„Nehéz kérdés” – válaszolta az egyik I. kerületben szavazó venezuelai arra, megmondta-e valaki nekik, hogy kire voksoljanak

Hozzátette, szerinte a legjobb jelölt Orbán Viktor, bár ő személy szerint nem indul ezen a választáson.

Sikerült megszólaltatnia az RTL Híradónak néhány I. kerületben szavazó venezuelait, miután elhagyták a szavazóhelyiséget.

Egy fiatal lány a csatornának arról beszélt, három éve lakik Magyarországon, és fontosnak tartja, hogy éljen a szavazati jogával, mert ha most nem szól bele, hogy a dolgok merre alakuljanak, utólag nem panaszkodhat. Arra a kérdésre, honnan tájékozódott annak érdekében, hogy eldönthesse, kire akar szavazni a választáson, azt mondta, nemzetközi kapcsolatokat tanul, és tájékozottnak gondolja magát. Szerinte ha megvan az érdeklődés, a szükséges információkat meg lehet találni az interneten. Mint mondta, előfordult, hogy ő például lefordította magának az oldalakat.

Azt határozottan visszautasította, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rá, hogy kire szavazzon.

Egy másik venezuelai férfival – ő 10 hónapja él Magyarországon – már nehezebben tudott szót érteni a csatorna stábja, de tört angolsággal annyit azért ő is elmondott, hogy érdeklődik a magyar politika iránt, tisztában is van néhány témával, azzal, hogy mit csinál Orbán Viktor és a kormány, és melyek Budapest problémái. „Nehéz kérdés” – reagált arra, megmondta-e valaki nekik, hogy kire szavazzanak.

Szerinte egyébként a legjobb jelölt Orbán Viktor, bár ő személy szerint nem indul ezen a választáson.

Hozzátette, a magyar kormány támogatja a Máltai Szeretetszolgálatot, ezért a venezuelaiaknak a kormánypárt jó döntés. Azt, hogy az I. kerületbe bejelentett többi venezuelai hogyan fog szavazni, nem tudta megmondani.

Mint arról lapunk is beszámolt, vasárnap sorban járultak az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában a venezuelai menekültek. Korábban kiszivárgott egy spanyol nyelvű hangfelvétel, melyen az I. kerületi Fideszre voksolás mikéntjét magyarázták el, azt pedig már korábban is lehetett tudni, hogy több mint 800 ember van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes Idősek otthonába az I. kerületben, akiknek többsége venezuelai menekült.