Sajnos érezhető volt tavaly némi visszaesés, valóban kevesebbet költenek az emberek, de annak kell örülnünk, hogy a tavasz eleji jó időben szinte megrohamozták a cukrászdákat, fagylaltozókat a vendégek - mondta el a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Portfóliónak.
Erdélyi Balázs kifejtette, azóta jelentősen romlott az időjárás, de a cukrászdák a tavalyinál is nagyobb forgalomra számítanak. Nőttek a költségeik is – cukrászdák többsége átállt a fix energiaáras szerződésekről a tőzsdei árakon nyugvó megállapodásokra, emelkedett a víz- és a csatornadíj –, ennek ellenére sem várhatók drasztikus áremelések, sokan a tavalyi árakon indították el a 2024-es szezont, aztán várhatóan tíz százalék körül viszik feljebb az áraikat. Egy átlagos fagylaltgombóc 500-600 forintba fog kerülni, a cukrászdák pedig forgalomnövekedést is várnak attól, hogy nem növelik jelentősen az árakat.
Egy-egy szelet sütemény ára – derül ki ezen túl a cikkből – 1000-1500 forint körül mozog, ami pedig drágulni fog, az a csokoládé, kakaó világpiaci ára ugyanis soha nem látott csúcsokat döntött, és még mindig emelkedik. Ennek az oka az, hogy a világ két legnagyobb kakaóbab-exportőr országában Elefántcsontparton és Ghánában jelentősen, kétszámjegyű mértékben esett vissza a termelés az időjárás és a növényeket pusztító járványok miatt.
A csokoládé ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt már az elmúlt években is duplájára emelkedett, de a mostani tőzsdei árak miatt az év második felében további áremelés lehet, így akár 50-60%-os emelkedés sem zárható ki
– mondta erről Erdélyi Balázs.