Rogán Antal;Völner Pál;Magyar Péter;Schadl-Völner-ügy;

Telex: Völner Pált berendelték a Karmelita kolostorba két nappal Schadl György elfogása előtt

Igazolódni látszik Magyar Péter állítása, hogy Völner Pált figyelmeztették az ügy kirobbanása előtt. Az időpont kérdéses.

2021. november 3-án a Karmelita kolostorban figyelmeztethették Völner Pált, hogy nyomozás zajlik Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnöke ellen - értesült a Telex, hozzátéve, erre enged következtetni az is, hogy az igazságügyi államtitkár államtitkár ezt követően megpróbálta megszakítani a kapcsolatot az MBVK-elnökkel.

Ez a lényegét tekintve egybevág azzal, amiről Magyar Péter beszélt az ügyészségen szerdán, azzal a különbséggel, hogy Varga Judit volt férje szerint az Orbán-kormány már fél évvel korábban tudott a nyomozásról, és erre figyelmeztette is a volt Völner Pált. 

Mivel Völner Pált 2021 decemberében gyanúsították meg, Magyar Péter szerint a politikusnak már 2021 júniusában tudnia kellett volna arról, hogy lebuktak. Erre a Völner és Schadl közötti telefonbeszélgetések nem utalnak, mivel ekkor még egészen nyíltan beszélgettek az üzelmeikről, vagyis elég nagy ostobaság lett volna az államtitkár részéről mindez, ha már tudott arról, hogy az MBVK-elnököt megfigyelik. A lap megkeresésére Magyar Péter nem akart részletekbe bocsátkozni, annyit mondott, hogy a pontos időpontot nem tudja, azt viszont megerősítette, hogy ő úgy tudja, a gyanúsítás előtt értesítették Völner Pált a nyomozásról.

Schadl Györgyöt 2021. november 5-én kapcsolták le, Völner Pált pedig a Telex szerint 2021. november 3-án, vagyis két nappal előtte berendelték a Karmelitába. Ekkor valószínűleg figyelmeztették a nyomozásra, a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint pedig ettől a naptól be is állt a változás az államtitkár és a végrehajtói elnök kapcsolatában, legalábbis a látogatás utáni első telefonbeszélgetésben a politikus megpróbálta lerázni Schadl Györgyöt, aki nem is értette, miért váltott hirtelen hangnemet.

A beszélgetés nagyjából így hangzott el:

Völner: Szervusz! Akkor holnap találkozunk a megbeszélésen, jó?

Schadl: Halló! Rosszkor hívlak?

V: Hmmmmm. Figyelek.

Sch: Csak annyit szerettem volna, hogy pótoljuk valahogy. Vagy hogy legyen?

V: Szerintem holnap úgyis összefutunk az értekezleten, akkor majd tudunk egyeztetni.[..]

Sch: Baj van? Vagy?

V: Nincs, nincs, csak le kellett jönnöm Esztergomba, mert közbejött egy dolog. [...]”

Hogy a másnapra ígért találkozóból mi valósult meg, nincs információ. A nyomozati anyag korábbi feldolgozásakor még csak sejteni lehetett, hogy Völner Pál honnan kaphatott fülest a megfigyelésről, azonban a lap most úgy értesült, hogy november 3-án Rogán Antal berendelte az államtitkárt. Ő meg is jelent a Karmelitába kolostorban. Hogy pontosan mi hangzott ott el, nem tudni, de elég valószínűnek tűnik, hogy az igazságügyi államtitkárt figyelmeztették. Erre utal az is, hogy Schadl Györgyöt két nappal később akkor kapcsolták le, hogy a feleségével éppen Dubajba próbált utazni.