;

élelmiszerár;agrártermékek;

- Mindennapi betevőnk

Furcsa kettősség tanúi lehetünk a mai Magyarországon. A követeléskezelők folyamatosan azt jelentik, hogy rendületlenül növekszik a fizetésképtelenek száma, sőt azt jósolják, hogy ha csak valami csoda nem következik be - amire vajmi kevés az esély -, akkor az esztendő végéig, majd jövőre is még súlyosabbá válik a helyzet. Egyre több háztartás maradhat adósa a bankoknak, a hitelmoratórium és a hitelkamat-plafon megszűnését követően. (És akkor a rezsiköltségek sajátos módon történő, részbeni piacosításának kedvezőtlen hatásait még nem is lehet látni.)

Ugyanakkor a kereskedelmi forgalom volumene az erőteljes infláció ellenére nemhogy csökkenne, hanem a január-májusi időszakban több mint 11 százalékkal múlta felül az előző évit. Egyértelmű, hogy a lakosság egy része nemigen mérsékli a fogyasztását. Ugyanakkor nem elhanyagolható azoknak a polgároknak a száma sem, akik nap mint nap szorongva mennek be az üzletekbe, s már korántsem arra kíváncsiak, hogy mi az a bevásárolni való, aminek felment az ára - hiszen a drágulás ma már teljes körű -, inkább arra, hogy egyetlen nap alatt mennyivel.

Mivel a magyar lakosság fogyasztásának az élelmiszer meghatározó eleme, ezért az infláció még tovább gyorsuló ütemében is kiemelkedő szerepet játszik. Kevesen gondolnak rá, de 2022 már most is "fekete betűvel" írja be magát a családok költségvetésébe. A valóban háborús évektől eltekintve - a mostani még nem az! - arányaiban még soha nem róttak akkora terhet az élelmiszerkiadások a családokra, mint napjainkban. És az már bizonyos, hogy Kelet-Magyarországon a gabonatermés 20-30 százalékát elviszi az aszály, de a szakemberek attól tartanak, hogy az állandósuló csapadékhiány miatt már a kukorica- és a napraforgótermésnél is hatalmas kiesések lesznek. S ha ez - szakmai kifejezéssel éve - végighullámzik az állati termékpályán, akkor a hús ára eddig elképzelhetetlen  magasságokba kúszhat fel, amire még rátesz az energiaköltségek elszaladása is.

Sokan még mindig nem kényszerülnek rá az észszerű bevásárlásra, mindeddig semmit sem csökkent az élelmiszerpazarlás - de a kényszer nagy úr, alapos változás elé nézhetünk. A forint gyengesége miatt elérkezhetünk a visszafogottabb élelmiszerimport  időszakához is. S hamarosan beköszönt a kevésbé változatos, gyengébb minőségű, de mégis általánosan megdrágult élelmiszerek fogyasztásának kora. Legfeljebb a búfelejtésre hajlamosaknak lehet szerencséjük, mert - ha csak váratlan fordulat nem áll be - a napfényt kifejezetten kedvelő szőlőnek hála a borok kedvelői jó év elé nézhetnek az idén: igaz, az infláció sodró árját feltehetően e nedűk sem képesek kikerülni.

Immár mosolyogni sincs kedvünk a Népszava egy 1915-ös, a világháború alatt kelt írásán: Az „orvosi tudomány ugyanis már régen megállapította, hogy a húsétel az emberi szervezet erejének fenntartása és fokozása szempontjából egyáltalában nem nélkülözhetetlen tápszer, sőt ellenkezőleg, éppen a hússal való túltáplálkozás az, ami határozottan káros elváltozásokat idéz elő az emberi szervezetben”.