Két Facebook-videóban is beszámolt Orbán Viktor arról, hogyan készíti elő és főzi meg a sonkát 2022 húsvétján.
A magyar miniszterelnök először egy Q&A videót tett közzé arról, hogy náluk a sonkának az számít, amiben csont van, hogy babérlevelet és feketeborsot is használ,
a gáz pedig „árulás” a fatüzeléssel szemben.
Ő egyébként ahelyett, hogy kiáztatná, azonnal kifőzi a sonkát, és ebből nem enged, és elárulja, türelmetlennek lenni nem kell, megvárja, amíg a tojás kijön a tyúkból, és azt utána főzi meg.
Ezután jött egy második videó is egy monológgal, amelyből az derül ki, hogy vannak profi és kocahentesek, ő az utóbbiak közé tartozik, a feketeborson, a babérlevélen és a borókabogyón kívül pedig fokhagymát is dob a vízbe, de „lehetőleg nem ebből a lágy, kicsit ízetlen kínaiból”, hanem a makóiból vagy „ilyen erőteljes” magyarból. Ezek ugyan kisebbek, de sokkal finomabbak – fűzi hozzá.
A sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kilogrammot nyom, hagyni kell, hogy az edényben hűljön ki, aztán kivenni, hogy egy órán át csöpögjön, utána pedig fel kell tenni az asztalra, és fogadni a család gratulációit.