Veszteséges a sertéstenyésztés, és tavaly ősztől hallani, hogy a tarthatatlan helyzetet áremeléssel lehet csak feloldani. Az utolsó lökést efelé a takarmányárak brutális emelkedése adta, e körben tavaly csak az év végi hónapokban 25-30 százalékos volt a drágulás. Miután az élő sertés árakat 65-70 százalékban a takarmány költsége határozza meg, megbecsülhető, hogy az élősertés-ár legkevesebb 15 százalékkal nőhet. Ezt a lépést már az év első hónapjaiban követheti a boltokban kapható húsok, húskészítmények drágulása - derült ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke Inforádiónak adott nyilatkozatából. A sertéshúsárak már tavaly karácsony előtt elkezdtek nőni, de akár az év feléig folyamatos lehet a drágulás.
Az összegzés szerint hullámzó évet zárt 2021-ben a hazai sertéságazat, az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők. "Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta" – részletezte Éder Tamás az Inforádiónak. A hullámokat ismertetve elmondta, az év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. "Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették" – tette hozzá. Azt azért kijelentette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne veszteséggel adják tovább a sertést - vetítette előre Éder Tamás, hozzátéve, hogy az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében.
A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy "durva hüvelykujjszabály": a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.
Más piaci források is megerősítették, hogy erős piaci zavarok tapasztalhatók egész Európában a sertéságazatban. A kínai húskivitel leállt, ez a készleteket felduzzasztotta, ami árletörő hatású. Sok termelő felfüggesztette a sertéstenyésztést, leállt a szaporítással, ami viszont előbb-utóbb hiányhoz vezet. Magyarországon már ez tapasztalható, sertéshús exportőrből importőrré váltunk - nyilatkozta nemrég lapunknak Raskó György. A sertéstenyésztéssel is foglalkozó agrárközgazdász állami beavatkozást - garanciavállalást - is sürgetett, hogy azok a gazdaságok, amelyek nagyságrendileg 100 milliárdos uniós támogatást nyertek korszerű telepek építésére, ne menjenek tönkre, mert ezzel az ágazat jövője kerülne veszélybe.