Tudomány;Izrael;tehéntej;élesztő;

Képünk illusztráció

- Élesztőből állítottak elő tejet izraeli kutatók

Az állatok szenvedése és a környezet károsítása nélkül készült, ráadásul a tejre külsőleg és ízében is hasonlító folyadék egészségesebb is, mint a hagyományos.

Az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket vet fel. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

A tel-avivi egyetem kutatói élesztőből állítottak elő tehéntej kinézetű és ízű folyadékot. A biomérnöki tanszéken dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot – adta hírül közleményében az egyetem.

Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül. A vállalkozás tej- és sajttermékei ráadásul sokkal egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

Az élesztő mesterséges tejjé alakítását a modern géntechnológia teszi lehetővé. Tuller professzor módszerét korábban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

Mérete alapján a Bregenzben feltárt színház évente megrendezett, napokig tartó események helyszíne lehetett.