kormány;ebéd;

- Jó étvágyat, Magyarország!

Meglehetősen nagy méretű gombafejeket fokhagymás vajon és olívaolajon megpirítok, éppen csak annyira, hogy barnácska színt kapjanak, sózom, borsozom, és közben igyekszem nem gondolni arra a hírre, amit éppen az imént olvastam az interneten a magyar kormány azon döntéséről, ami… Ja, nem. Nem, nem akarok a magyar kormányra gondolni, hanem inkább a serpenyőből a gombafejeket kiveszem, papírszalvétára helyezem, ezután fogok egy friss, kemény, szinte nyersen kemény banánt és felkarikázom.

Ez a saját receptem, én találtam ki, mert rájöttem, hogy a gomba és a banán egymással éppen úgy összetartozó attribútumok, mint a kacsa és a narancs az európai kultúrkörben, jut eszembe a narancsról a kormány, hogy már megint mit csinál ez az alcsúti felcsúszott… Ja, nem, nem akarok az alcsúti felcsúszottra gondolni, hanem egy-egy enyhén cukrozott banánkarikát belehelyezek a gombafejekbe, úgy értem, a tönkök helyébe, hát igen, a tönkök, tönkremegyünk ebben a tíz éve tartó őrületben – ja, nem. Erre nem szabad gondolni, hanem a banánnal töltött gombafejekre sajtot kell reszelni, de nem ám abból a sajtnak minősített szargurigából, amit trappista néven forgalmaznak, persze aranyáron, merthogy mennek fel az árak, gyengül a forint, ráadásul Európában Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adó, és ha én ezt francia vagy amerikai barátaimnak elmesélem, sosem hiszik el, ja nem, nem, erre nem gondolunk.

Hanem egyes gombafejekbe nem banánt, hanem egy-egy darabka juhtúrót kell helyezzek, arra egy pillanat snidling és két-három molekula lilahagyma, éppen csak a színe kedvéért, a tetejükre pedig füstölt sajt kerül, mindez azért fontos, mert vannak olyanok a családban, akik a banánnal töltött gombafejeket meg nem eszik, hadd jusson nekik is valami harapnivaló.

Ha mindezzel megvagyok, előmelegített sütőbe teszem a sajttal megszórt, banánnal vagy juhtúróval töltött gombát, előveszem az okostelefont, belepillantok a magyar belpolitikai hírekbe, amitől rögtön szemideggörcsöt kapok, úgyhogy a telefont erőteljes mozdulattal a legtávolabbi sarokba kúrom. A gombának a sütőben kell úgy 15-20 perc, ez idő alatt rukkolából, madársóskából és a gombákból eltávolított, megpirított tönkökből elkészítem a gombához való zöldköretet, a zöldről természetesen eszembe jut, hogy ezek a szemetek ellopták a teljes Balatont, ja, bocs, nem, nem politizálunk, hanem könnyű ebédet készítünk szezonális desszerttel, ami most sütőtök lesz, megszórva enyhén megpirított, darabolt mandulával, ez is saját ötlet amúgy, a sütőtök ugyanis a mandulát nagyon szereti, sőt, a pirított fenyőmagot is, ami ugyan kissé drága, de egy évben egyszer meg lehet engedni magunknak, na, persze, Mészáros Lölö annyi fenyőmagot vehet, amennyit csak akar, akár egy kamion fenyőmagot is megrendelhet – ja, nem, bocs, nem politizálunk, hanem a sütőből a banánnal töltött gombafejeket kivesszük, tányérra helyezzük, mellé pakolunk egy kis zöldet, aztán belepillantunk a hírekbe és hányunk.