Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell óvatosnak lenni – hívta fel a figyelmet Torzsa Péter családorvos. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense hozzátette: a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú ételek – mint például a tatár beefsteak, a tiramisu, a madártej, a házi majonéz – is fertőzésveszélyesek lehetnek, csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományosan készített, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, fontos alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani – figyelmeztetett a szakember.
A baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.
Hazánkban legtöbbször a sokszor magas lázzal, hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő. Ennek tünetei – a magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság – a fertőzés után egy-két nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá – magyarázta Torzsa Péter.
A szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. A kezelésnél fontos a folyadék és elektrolitok pótlása, kerülni kell a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását. A családorvos kiemelte, gyermekek esetében hasfogók alkalmazása nem ajánlott. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum szedésére sincs szükség, csak például 65 évnél idősebb vagy egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél javasolt.
Tippek a megelőzéshez:
Kézmosás: ételkészítés előtt és a nyersanyagok, főként a húsok előkészítése után.
Hűtés: a megmaradt ételt minél előbb tegyük a hűtőbe, szobahőmérsékleten már néhány óra alatt elszaporodhatnak benne a kórokozók.
Forrósítás: a maradékot mindig forrósítsuk át, a melegítés nem elég.
Fertőtlenítés: szalmonellával fertőzött családtag ápolása esetén alapos kézfertőtlenítésre van szükség. Fontos, hogy a beteg kerülje az ételkészítést, hogy ne fertőzze meg a többieket is.